Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2011 17:15 - Депутатите орязаха правомощията на началника на отбраната, прехвърлиха ги на военния министър
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
2



Парламентът прие окончателно поправки във военния закон, с които се ограничават правомощията на началника на отбраната по оперативното командване на армията и той остава с представителни функции. С гласуваните текстове се въвежда фигурата на командващия трите вида въоръжени сили - флот, авиация и сухопътни войски.

Командващият ще бъде подпомаган от щаб. Според опозицията на практика се възстановява генералният щаб на армията, но на по-ниско, оперативно ниво.

С военния закон, приет в края на мандата на тройната коалиция, началникът на генералния щаб на българската армия беше преименуван в началник на отбраната и тогава президентът наложи своя фаворит - ген. Симеон Симеонов.

Освен това съвместното командване на силите и трите вида въоръжени сили ще бъдат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити и ще отговарят за управлението и поддържането на предоставените им имоти, както и за харченето на средства за доставки, строителство и услуги. Те ще могат да продават и излишните негодни движими вещи с изключение на въоръжението, боеприпасите, бойната и специалната техника.

Министърът на отбраната ще може да разрешава изпращането на до 600 военнослужещи на мисии извън България, реши още парламентът. Досега без санкция на Народното събрание военният министър можеше да разреши изпращането на до 200 военнослужещи и/или военна техника и оборудване, и/или до три военни кораба, и/или до пет военни въздухоплавателни средства с техните екипажи на територията на съюзническа държава.

Според Ангел Найденов от БСП така се увеличават правомощията на  военния министър и се дава възможност той да изпраща три пъти повече военнослужещи зад граница. Според Найденов това нарушава баланса между Народното събрание, Министерския съвет и министъра на отбраната при взимането на решения за изпращане на български контингенти на мисии в чужбина. В отговор министър Аню Ангелов увери, че парламентът запазва правомощията си.

Занапред военнослужещите и цивилните служители на Министерството на отбраната ще плащат такса за детска градина на децата си, както останалите родители, решиха още депутатите.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050469
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930