Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 15:06 - ПИБ призна, че е реалният купувач на "Кремиковци"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1156 Коментари: 0 Гласове:
4



Цялата сума за закупуването на обособената част от "Кремиковци" от фирма "Елтрейд къмпани" ЕООД е осигурена от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от съобщение на банката, разпространено чрез Българската фондова борса - София, в петък. Така банката официално призна, че е реалният собственик на фалиралия комбинат, а формалният купувач е подставено лице, пише електронното издание Медиапул.

Обособената част от фалиралия комбинат "Кремиковци" бе продадена на търг на "Елтрейд къмпани", с едноличен собственик неизвестен млад инженер и регистрирана само преди месец. Купувачът внесе изискуемия депозит от 31.6 млн. лв. в деня на търга и два дни по-късно плати остатъка от цената до 316 млн. лв. Срещу цената формално той придобива производствената площадка на комбината от няколкостотин декара заедно с халета, цехове и инсталации. Негово право е да направи с тях каквото иска - да нареже халетата и инсталациите за скрап, да инвестира и да пусне някои от мощностите, да възобнови производството или да препродаде придобитите активи, включително земята.

Ден след търга от ПИБ съобщиха, че са осигурили 59 млн. евро кредит на купувача срещу много добър бизнес план, който й е бил предоставен и който гарантира отпуснатия кредит, осигурен от последното увеличаване на капитала на банката.

В петък от съобщението на ПИБ чрез фондовата борса става ясно, че банката е предоставила мостово кредитиране "до пълния размер на сделката на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" ЕООД - фирмите "Надин Металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД.

От двете посочени като стратегически фирми първата е регистрирана също преди месец и е свързана с групата фирми "Надин" с основна дейност търговия с метали и метални отпадъци. "Надин" е един от най-крупните играчи на пазара за скрап и преработка на отпадъци и се счита за близка до ДПС. За "Надин" и "Елтрейд къмпани" бе установено, че имат един и същи адрес на регистрация в София. За втория стратегически партньор няма данни.

"Трите дружества ("Елтрейд", "Надин Металс" и "Велпет") нямат икономическа свързаност съгласно действащите нормативни разпоредби в страната и в тази връзка не формират голяма кредитна експозиция", заявяват от ПИБ.

"Дружествата ще развиват разнородна дейност. Тези фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип. Те ще генерират различни по своя характер входящи парични потоци. Фирмите имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция", се казва още в съобщението от ПИБ.

"Като обезпечения по кредитите, освен придобиваните активи фирмите са предоставили и вземания по договори с чуждестранни контрагенти, както и други обезпечения. Цената на предоставените финансирания отразява напълно рисковата компонента на проектите", се заявява от банката.

Оттам допълват, че банката "познава в дълбочина производствените активи на "Кремиковци" АД (в несъстоятелност) и е направила адекватна оценка както на активите, така и на рентабилността на всеки от проектите поотделно".

"Източниците за погасяване на тези кредити са от дейностите на фирмите: производство на продукция, транспортни ЖП услуги, електропренос, продажба на скрап и продажба на недвижими имоти. Считаме, че освен финансовата изгода за ПИБ АД, с тези сделки се решават редица обществено значими проблеми от социално и екологично естество", заявяват от ПИБ.

Икономическият министър доволен от развръзката

Фирмата "Елтрейд” в съдружие с "Надин металс груп” и подкрепена финансово от ПИБ, е купувачът на "Кремиковци", потвърди в петък пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той съобщи, че вече се е срещал с представители на купувача, които са му разказали за плана си за комбината. "Оптимист съм, че от тази сделка ще излезе нещо хубаво”, каза министърът.

Трайков не скри, че е доволен от продажбата на "Кремиковци”, защото "в изминалите две години и ние, като министерство, работихме това да се случи".

"Мисля, че не е тайна за никого - коя индустриална и финансова група придоби активите на комбината".

За формалния купувач - младия собственик на "Елтрейд къмпани" Лъчезар Варнаджиев, министърът не отрече, че е подставено лице. "Не става дума за един 26-годишен мъж. Човекът е упълномощен от групата си да движи въпроса", каза Трайков и разказа какви са плановете на купувача на фалиралия комбинат.

"Всичко, което представлява около 20 % от територията на "Кремиковци”, ще бъде възродено като една действаща мощност. Първо обаче трябва да минат съответните екологични процедури с Министерството на околната среда и водите и след като бъде издадено комплексно разрешително”, поясни той. Тази мощност щяла да работи със суровина само от площадката на "Кремиковци” в следващите три години, тоест ще преработва останалите мощности, които ще бъдат нарязани за скрап.

"Служителите получават дължимите си заплати, около 56 млн. лева. Много хубавото е, че държавата в лицето на НАП ще получи около 80 млн. лева”, каза още икономическият министър.

Според министъра, ако има нещо съмнително около покупката, компетентни органи могат да се произнесат.

"Важното е, че се слага край на агонията в софийското поле. 80 % от площадката ще се изчисти и ще имаме едно действащо предприятие, отговарящо на всички екологични норми и което ще има около 1000 работника”, посочи той.



Тагове:   сделка,   купувач,   кремиковци,   ПИБ,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049349
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930