Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 09:37 - Държавата се е изпързаляла с договора за ски зона Банско
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.07.2011 10:06


Концесионният договор за ски зона Банско, сключен в края на 2001 г., е написан така, че държавата не може да търси сериозни неустойки от фирма "Юлен" за нарушаването на екозаконодателството. Това заявиха пред "Дневник" от министерството на околната среда ден след като министър Нона Караджова обяви, че вместо разрешените по договор 99.5 хектара фирмата използва още 64.7 хектара от Националния парк "Пирин".

"Договорът е писан с две леви ръце и интересът на държавата не е бил гарантиран", коментира главният секретар на министерството Климентина Денева. Според документа, с който "Дневник" разполага, спазването на природозащитните норми в парк "Пирин" при строителството на зоната се гарантира само с банкова гаранция в размер 25% от минималната годишна концесионна такса на "Юлен".

Тъй като в последните години фирмата плаща по около 200 000 лв. годишно, това прави близо 50 000 лв. Тази гаранция трябва да се внася всяка година, но министерството все още проверява дали концесионерът действително го прави.

Концесионният договор не предвижда възможност държавата да го прекрати едностранно, ако "Юлен" се разпростре върху повече площ. Това може да стане само "по силата на съдебно решение", е записано в него. "В случай че решим едностранно да го прекратим или пък да премахнем съоръженията извън разрешената площ, ще затънем в дълги съдебни спорове с неясен изход, което не е добър вариант за никого", каза Денева.

Ако Законът за концесиите бъде променен, така че да може да се промени и концесионният договор, както предложи Караджова, министерството ще настоява и за по-високи концесионни възнаграждения от фирмата, каза още Денева. По настоящия договор таксата е определена на 2% - 3.5% от годишната печалба на фирмата.

Вчера от екокоалицията "За да остане природа" в писмо до премиера Бойко Борисов призоваха да не се търсят компромиси, а концесията да бъде прекратена. Според екоактивистите държавата трябва да конфискува незаконно изградените съоръжения и да рекултивира заграбените терени от парка, а зоната да се прехвърли на община Банско до назначаване на конкурс за нов концесионер.

Концесионната територия от 99.5 ха по договора е базирана на териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2001 г. Този план е актуализиран през 2005 г. и вероятно точно тогава размерът на зоната е бил раздут над първоначалното, твърдят природозащитници. Изменението е направено със сериозни процедурни нарушения, показа проверка на "Дневник".

Петър Петров от ръководството на "Юлен", който е в управата и на фирма "Витоша ски", отрече с актуализацията да е увеличена площта на зоната. По думите му в първоначалния устройствен план външната граница на зоната била нанесена на картата неточно и при изменението била направена корекция.

"Каквито и изменения да са направени в този план, те по никакъв начин не засягат концесията на "Юлен", така че за всички площи извън определените й в концесионния договор фирмата може да се счита за "самонастанила се", коментира председателят на асоциацията на парковете Тома Белев.

Още от началото на строителството на зоната "Юлен" редовно е нарушавала дадените й разрешения, за което са й били налагани глоби. През септември 2002 г. министерството е санкционирало фирмата с 16 000 лв. за две нарушения при строежа на кабинковия лифт от Банско до местността Бъндеришка поляна и писта.

През юни 2003 г. за лифта от Бъндеришка поляна до вр. Тодорка е глобена два пъти с общо 7500 лв., а на следващия месец за прилежащата писта "Бъндерица" следват две глоби от по 4000 лв. Концесионерът превиши правата си и при последните си проекти миналата година, когато му беше разрешено да монтира нов лифт на мястото на два малки влека.

Оказа се, че фирмата значително е удължила просеката, изсичайки над 80 дървета, за което министерството й наложи максималната глоба за неспазване на решение по екооценка - 20 000 лв. "Юлен" ни скъсаха нервите", коментира тогава зам.-министър Евдокия Манева. Заради две от нарушенията Европейската комисия наложи наказателна процедура.

Щафетата на нарушенията

- началото на 2001 г. - тогавашният министър Евдокия Манева одобрява устройствения план на бъдещата ски зона
- декември 2001 г. - новият министър Долорес Арсенова сключва концесионния договор
- септември 2002 г. - започват периодичните глоби за нарушения при строителството на зоната
- август 2004 г. - "Юлен" кандидатства за актуализация на устройствения план
- декември 2004 г. - Арсенова решава да се направи доклад за екологична оценка на новия план
- август 2005 г. - в паузата между двете правителства след изборите Арсенова прехвърля решението по екооценката на РИОСВ - Благоевград. Това е нарушение на закона, защото решенията за националните паркове се вземат от министъра
- септември 2005 г. - шефът на регионалната екоинспекция Ангел Георгиев дава зелена светлина на проекта
- 2006 г. - сдружението "За земята" публикува обширен доклад за нарушенията в ски зоната и незаконното й разширение
- октомври 2009 г. - Еврокомисията открива наказателна процедура срещу България за нарушения на "Юлен" в Пирин
- януари 2010 г. - екоорганизации показват със сателитни снимки, че площта на зоната е много над разрешената
- септември 2010 г. - екоминистерството поръчва геодезично измерване
- 29 юни 2011 г. - министър Караджова признава, че площта е надхвърлена с 650 декара, но предлага узаконяване на нарушението

Мнения за казуса

адвокат Михаил Екимджиев: Недопустима от европейското право държавна помощ
Първото ми впечатление е за недопустима от европейското право държавна помощ. България може да има проблем с Европейската комисия и да се задейства наказателна процедура и заради нарушение на екологичното законодателство, и заради реверанса на държавата към една фирма без социални основания за това, защото не става дума за закриване на завод с 2000 работници. Това е реверанс към един нарушител на закона, държавата толерира нарушението му. Ако сега един инвеститор реши да прави същите нарушения на "Перелик" например, държавата едва ли ще му направи същите отстъпки.

адвокат Иван Груйкин: Държавата е инструмент на икономически лобита, абдикирала е от контрола
Това, което се вижда, е, че държавата е инструмент в ръцете на икономически лобита. Същото е положението и със Закона за управление на отпадъците - заради няколко големи фирми се премахват около 1000 малки в бранша. В интерес на сериозни икономически лобита държавата префасонира законите в нарушение на правния принцип за предвидимост и устойчивост на нормативните актове. Някои действия на концесионера "Юлен" са съставомерни деяния по Наказателния кодекс, които няма как да се санират. Това е поръчково законодателство. Държавата е абдикирала от основната си функция - контролната.

Свилен Нейков, министър на спорта: И вълкът да е сит, и агнето цяло
Има сключен договор и са си превишили правата. Има три варианта: да се съборят незаконните съоръжения, да се затвори Банско като ски курорт, да се търси друг начин. Това Нона Караджова трябва да го предложи така, че вълкът да е сит и агнето цяло. Първите две възможности не се оправдават от обществото дори и предвид двата старта за световната купа, на която Банско ще бъде домакин следващата зима. Нека да вървим напред и да не гледаме назад. Освен това трябва да се актуализира наемът, защото сега той не отговаря на това, което реално ползва компанията. Не сме казали, че тотално ще правим промени в закона за концесиите. В момента се прави анализ на ситуацията, а не предложения за промени в закона. Трябва да се види точно какъв е процентът на отклонението. Аз съм за спорта, да няма злоба, да си взаимодействат хората и природата и да няма скъпи съоръжения, които стоят като паметници в един умрял курорт.



Нов протест срещу узаконяването на присвоената от "Юлен" земя

Природозащитници отново ще протестират срещу намерението на правителството да узакони присвояването на 64.7 хектара от Национален парк "Пирин" край Банско от "Юлен" АД.

Те настояват за разваляне на концесионния договор, конфискация на незаконно изградените съоръжения и рекултивация на незаконно застроените територии, както и търсене на персонална отговорност от министрите, отговорни за това решение. Протестът е насрочен за 8,30 ч. днес пред Министерски съвет.

Вчера от екокоалицията "За да остане природа" изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов и призоваха концесията да бъде прекратена. Екоактивисти се събраха на светкавичен протест (флаш моб) и блокираха за кратко движението по булевард "Патриарх Евтимий".

От министерството на околната среда пък съобщиха за "Дневник", че концесионният договор за ски зона Банско, сключен в края на 2001 г. с "Юлен", е написан така, че държавата не може да търси сериозни неустойки от фирмата за нарушаване на екозаконодателството.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13055336
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930