Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 10:13 - Промени в Министерството на земеделието и храните
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 685 Коментари: 0 Гласове:
2



Две промени в ръководството на аграрното министерство и Държавен фонд "Земеделие" се случиха за няколко часа днес. Зам.-министърът, отговарящ за горския сектор, Георги Костов подаде оставка, а във фонда беше назначен нов зам.-директор. И за двете промени се говореше неофициално от известно време.

Правителствената пресслужба съобщи, че Георги Костов е подал оставка, като е посочил, че повече не може да съвместява двете длъжности - на зам.-министър и на председател на Селскостопанската академия. Така той остава начело само на научното звено и ще има за задача "да проведе необходимите реформи там".

От ведомството на Мирослав Найденов коментираха пред "Дневник", че Костов е успял да проведе ключови реформи в горския сектор с приемането на новия закон за горите и напускането му в този момент ще позволи да се фокусира върху работата в академията. "Като заместник-министър аз си изпълних политическата програма и ангажименти", каза Костов пред агенция "Фокус".

Не се предвижда назначаването на друг зам.-министър за горския отрасъл. Секторът ще се управлява от ресорната агенция, а стопанската дейност - от държавните горски предприятия, които вече са сформирани, допълниха от ведомството. Така агроминистерството остава с двама зам.-министри - Светлана Боянова, която отговоря за еврофондовете и поземлените отношения, и Цветан Димитров с ресор аграрната политика.

Костов, който беше назначен за зам.-министър с идването на ГЕРБ, още в началото на мандата си обяви, че основната му цел е горската реформа. В рамките на мандата му беше изготвен нов закон за сектора, който се обсъждаше повече от година и беше окончателно приет през февруари.

Около проекта се появиха сериозни критики, най-вече заради записаната в последния момент възможност собствениците на заменени в миналото гори (извън екомрежата "Натура", защитените територии и зоните А и Б до морето) да могат да променят предназначението им. Това на практика означаваше, че в почти 30% от заменените гори ще може да се строи, въпреки че имаше мораториум, а правителството обещаваше забраната да остане и след промяната в закона.

Други текстове от проекта също доведоха до недоволство сред еколозите - например възможността природните паркове да минат под шапката на общините. След много дискусии всички спорни текстове в закона за горите бяха орязани в парламента.

Междувременно вчера във фонд "Земеделие" беше назначен нов зам.-директор, който ще отговаря за техническия инспекторат. Това е Васил Грудев, който досега е ръководил същия отдел в институцията. Техническият инспекторат извършва проверките на място преди изплащането на земеделските субсидии.

Допреди няколко месеца за това отговаряше заместник-директор, но в края на март, когато цялото ръководство на фонда беше сменено, постът беше закрит. "Разширяването на ръководния екип е обусловено от желанието за подобряване на организацията на институцията и оптимизиране на дейностите й", обясниха промяната от "Земеделие".


Тагове:   МЗГ,   правителство,   рокади,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050469
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930