Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 14:35 - Хилари Клинтън напуска голямата политика след края на мандата си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
1



Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще напусне голямата политика след края на мандата на настоящия президент Барак Обама и ще се посвети на личния живот. Тя заяви това в едночасово интервю с журналисти и редактори на "Асошиейтед прес" във вторник.

"След това ще сляза от обществения живот, от високопоставени постове като този или от други изборни длъжности", каза тя. "Нямам повече интерес или планове за преследване на подобни цели."

Клинтън заяви, че сърцето й е другаде. "Ще се насоча към личния живот", допълни тя.

63-годишната Клинтън е съпруга на 42-рия президент на САЩ Бил Клинтън. Тя встъпи в длъжността държавен секретар на 21 януари 2009 г., след като президент на САЩ стана Барак Обама. През 2008 г. Клинтън се състезаваше с Обама за правото да се кандидатира за президент от страна на Демократическата партия, но загуби надпреварата. От 2001 г. до 2008 г. Клинтън бе сенатор от щата Ню Йорк.

Държавният секретар на САЩ заяви, че вярва в победата на Обама на изборите за президент на САЩ догодина. По-рано тя твърдеше, че ще продължи да ръководи американското външнополитическо ведомство, ако Обама остане държавен глава, но с интервюто си във вторник Клинтън на практика обяви оттеглянето си от голямата политика.

В обстойното интервю Хилари Клинтън разясни своята позиция за събитията в страните от Северна Африка и Близкия изток.

Иранският заговор

Според американския държавен секретар разкритият във вторник (малко преди тя да говори с журналистите) заговор на Иран да наеме мексикански наркоубийци, за да ликвидират на американска земя саудиския посланик в САЩ ще изолира Иран, тъй като вече се пресича една линия, която ще настрои дори невярващите държави срещу Техеран.

"В очите на много дипломати и правителствени лица това (заговорът – бел. ред.) пресича една линия и на Иран трябва да бъде потърсена отговорност", каза държавният секретар на САЩ. Според нея планът "създава възможност за международна реакция, която допълнително ще изолира Иран".

"Идеята да се обърнат към мексикански наркокартел, за да наемат някой да убие саудитския посланик? Може ли някой да си го представи?", риторично попита Клинтън, намеквайки, че заговорът надхвърля границите дори на фантастиката.

Клинтън каза, че САЩ ще използват случая, за да се опитат да привлекат повече държави срещу това, което се превръща във все по-очевидна заплаха от страна на Иран. "Искаме да уверим нашите приятели, че оплакванията от Иран са напълно основателни."

Симпатия към временните власти в Египет

Държавният секретар на САЩ се изказа със симпатия за временното управление на Египет, но изказа и дълбока загриженост и съболезнования по повод смъртта на 26 египетски граждани по време на протестите пред сградата на държавната телевизия в Кайро през уикенда. Те бяха най-кървавите от свалянето на Хосни Мубарак през февруари.

По думите на Клинтън страните от "Арабската пролет" са се озовали в една напълно "нова и неизследвана територия между диктатурата и демокрацията".

Сирия и Йемен

Държавният секретар на САЩ изрази увереност, че нарастването на опозиционните настроения и на броя на противниците на режима на Башар ал Асад в Сирия е добър знак, но революционните сили ще трябва да положат много усилия, за да създадат официално национално опозиционно движение, което да отразява и интересите на малцинството.

По отношение на Йемен Клинтън отбеляза, че нежеланието на президента Али Абдула Салех да слезе от власт води до влошаване на настроенията в страната и е заплаха за националната сигурност.

Палестина

Хилари Клинтън бе категорична, че палестинците няма да постигнат признаване на тяхната държава чрез ООН и настоя това да бъде постигнато по пътя на мирни преговори с Израел. Според нея сега съществуват най-добрите възможности от повече от две десетилетия насам да се направи опит за създаване на отделна палестинска държава покрай Израел.

Хилари Клинтън изрази увереност, че Афганистан ще продължи с опитите си да привлече талибаните към мирни разговори, въпреки изявленията на афганистанския президент Хамид Карзай през уикенда, че това усилие е безплодно и че то трябва да се води от Пакистан, тъй като там живеят талибанските лидери.

САЩ продължават да смятат, че политическото споразумение между лидерите на талибаните и подкрепяното от САЩ правителство в Кабул е ключът към слагане на край на войната. Клинтън увери, че САЩ ще продължат да помагат на властите в Кабул.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050632
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930