Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 13:26 - И зърнопроизводителите ще стачкуват
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2011 16:55


Националната асоциация на зърнопроизводителите е взела решение да започне "безсрочни национални протести" заради заложените 340 млн. лв. за земеделие в бюджет 2012, които са по-малко от обещаните. Това съобщиха от организацията.

Заложените в бюджета средства за субсидиране на сектора са с 230 млн. лв. по-малко от обещаните през септември 570 млн. лв. Днес от асоциацията казаха, че "всички в сектор "Земеделие" се чувстват употребени и омерзени с подписване на финансова рамка с правителството преди изборите", която впоследствие е била нарушена.

От организацията казват още и че при пет подписани документа досега кабинетът "Борисов" не е изпълнил нито един.

Зърнопроизводителите съобщиха, че искат среща с премиера Бойко Борисов и ако такава не се състои до първо четене на бюджет 2012, излизат на протест във всички градове. От организацията казаха и че "ще бъдат на улицата, докато не се изпълнят обещанията към тях".

През септември министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов подписаха споразумение с всички земеделски организации, според които финансирането от държавата към сектора през 2012 г. трябва да достигне 570 млн. лв. В проектобюджета за следващата година обаче са заложени 340 млн. лв., или с 230 млн. лв. по-малко от обещаните.

Очаква се към протеста на зърнопроизводители да се присъединят още животновъди и тютюнопроизводители.

Протестите бяха прогнозирани още през миналата седмица от земеделския министър Мирослав Найденов, който обяви готовност да продава активи на ведомството, с които да доплатят субсидиите.Още тогава той каза, че е възможно да се обявят на търг държавни земи, за да се осигурят пари. В първите си реакции тогава земеделците коментираха, че тази мярка не може да се изпълни бързо, защото подготовката и провеждането на търгове ще отнеме няколко месеца. Спирачка за евентуалния план е и фактът, че държавна земя може да се купи само срещу компенсаторни бонове.

Вчера Найденов пък доразви идеята си, като допусна, че е възможна и продажба на сгради, собственост на структури към агроведомството. Той даде пример с ветеринарни клиники, които частно практикуващите лекари искали да закупят.


Дянков заплаши да пренасочи парите за зърнопроизводство към други при протести

Финансовият министър Симеон Дянков заплаши парите, заложени за зърнопроизводство в бюджет 2012, да бъдат пренасочени към други сектори, в случай че започнат протести в страната. Отговорът идва на фона на изявлението сутринта на асоциацията на зърнопроизводителите, която обяви готовност за безсрочни стачки във всички градове.

Днес Дянков каза след заседание на Министерския съвет, че се надява зърнопроизводителите да бъдат "достатъчно разумни" да не блокират страната. "Ако обаче решат да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори", каза министърът, допълвайки, че вероятно животновъдите "ще са много радостни", ако получат допълнително пари.

Дянков заяви, че не е имало намерение да се дават допълнителни 230 млн. лева за зърнопроизводителите, както твърдят от сектора. Според него става въпрос за преразпределение на парите в рамките на бюджет, който е идентичен с този за настоящата година. Целта на правителството пък била да се отделят средства за подпомагане и на други сектори от селското стопанство- животновъди, производители на зеленчуци и др.

Зърнопроизводителите и други големи земеделски организации обаче твърдят точно обратното. Според тях през септември министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков са подписали споразумение с всички браншови организации в селското стопанство, според което подпомагането на сектора през тази година трябва да бъде за 570 млн. лв. Сега в проектобюджета са заложени 340 млн. лв.

Подобна теза беше потвърдена и от земеделския министър Мирослав Найденов, който обяви, че се обмисля продажбата на земя и други активи, за да се осигурят обещаните средства - идея, която днес зърнопроизводителите определиха като "задкулисно продаване на част от територията на Република България". "Предприемането на такъв ход като антикризисна мярка при наличие на други възможности е престъпление, граничещо с национално предателство", казват в декларацията си фермерите.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050347
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930