Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 12:53 - Бюджет 2012: Губят се едни 2.5 млрд. лв.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
4



Финансистът Любомир Дацов е бивш зам.-министър на финансите в правителството на Сергей Станишев. В момента е общински съветник в София от НДСВ. 

Интервю на Лили Границка за Медиапул

 

Господин Дацов, с какво бюджет 2012 е по-различен от досегашните бюджети на правителството на ГЕРБ?

 

Бюджет 2012 е първият бюджет на правителството на ГЕРБ, докаран по форма. Макрорамката на бюджета е направена добре. Взети са предвид рисковете за световната икономика, които няма как да подминат България. Въпреки че финансовият министър Симеон Дянков каза, че приходите в бюджета са правени при прогноза за икономически растеж 1%, според мен е заложен дори още по-нисък ръст от 0.5 – 0.8%. Това е политика на предпазливост и едно добро поведение.

 

Бюджетът има няколко важни неща, които са добре направени. За първи път нивото на дефицита изглежда правилно, т.е. онова, което трябва да бъде от гледна точка на рисковете и от гледна точка на това, че трябва доста по-ефективно и по-строго харчене на парите.

 

В разходната част това, което е доброто, че за първи път вместо миш-маша от всякакво наливане на пари в производствени области се предлага преориентация и насочване на

паричните потоци към нещата, които биха помогнали на икономиката да расте – инвестиции, образование. За съжаление науката липсва.

 

Какво става обаче, когато погледнете бюджета отвътре. Там миш-машът от предишните години за съжаление продължава да бъде още по-голям. Ако прочетете доклада към бюджета, се вижда, че липсва стиковка във вътрешните отдели на Министерството на финансите, както и между Министерство на финансите и останалите министерства.

 

Четейки доклада към бюджета и цифрите, министър Дянков горе долу е казал това са ми основните параметри и трябва да ги опишете. Тази част е доста ясна, последователна в самото описание и излагане на нещата. Оттук нататък пълнежът, който е направен в доклада, е доста несвързан, неясен и без приоритети.

 

Описанието на политиките на министерствата за какво ще се дават пари са преписани от предишните години, само че си личи досадата на чиновниците от Министерството на финансите, които са правили тази работа, защото на някои места нещата са орязани. Личи си, че някой е правил нещата, без да има яснота.

 

Ако някой може да разбере от доклада за държавния бюджет какво ще правят министерствата, всъщност за какво се дават всичките тези пари, аз много ще се радвам.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов разтълкува вдигането на външния дълг с 4.5% през 2012 г., че тези средства ще отидат за строителството на АЕЦ "Белене". Какво се крие зад тези цифри според вас?

 

Мисля, че някой се беше много пообъркал в Министерство на финансите. Първоначално беше заложено намаляване на държавния резерв на 3 млрд. лв. Това не кореспондира само по себе си по никакъв начин с увеличаването на дълга. Около 2 млрд. лв. приблизително е емитиране на нов дълг – половината външен и около 1 млрд. лева вътрешен.

 

При близо милиард дефицит и тази нова емисия дълг, както и факта, че през 2012 г. нямаме значителни плащания, би трябвало всичко това да отиде в повишаване на фискалния резерв.

 

По принцип бюджетът е свързан – като пипнеш на едно място, то трябва да се измени в другото. Няма логика в това да се увеличава дългът и да се намалява фискалният резерв.

 

Министър Дянков обясни, че няма да се намалява фискалният резерв и той остава 4.5 млрд. лв.

 

Дори и при това положение едни 2.5 млрд. лева се губят.

 

Финансовият министър каза, че 2 млрд. лв. ще отидат за погасяване на еврооблигациите от 1.8 млрд. лв. в началото на 2013 г.

 

Точно затова те трябва да намерят отражение в увеличаване на фискалния резерв. При 5 млрд. сега би трябвало да стане 7 млрд. лв.

 

Т.е. вие смятате, че става въпрос за техническа грешка в бюджета.

 

Не знам дали е техническа грешка или не е проблем на цялостното управление, защото скачат от тема на тема, без да им е ясно какво правят. Правителството няма ясна стратегия за управление. Нещата се случват днес, нещо им дошло в главата и те го отразяват. Това не е добро управление.

 

Не смятате, че парите скрито могат да се насочат към АЕЦ "Белене"?

 

Има едно предложение и то върви с бюджета, в което даването на гаранция или даването на някакво такова финансиране трябва да бъде предвидено. В приложението към анексите на бюджета аз не виждам такова нещо. Не вярвам, че Министерство на финансите и министър Дянков биха си позволили такава груба грешка да прескочат Народното събрание. Или пък ще го вкарат в последния момент в комисиите.

 

Според мене по-скоро става въпрос за недоглеждане и неяснота какво и как правят. Може би един отдел отговаря за едното, а друг - за другото.

 

Другата голяма цифра, заложена в бюджета, е ръстът на плащанията по еврофондовете. Ще успеем ли да усвоим общо около 5.5 млрд. лв. през 2012 г.?

 

Като изключим общо взето добрата му макрорамка, този бюджет има два лозунга. Единият е, че сме най-добри в Европа, а другият – че усвояваме най-много евросредства. И двата не са верни.

 

С всичките си икономически показатели България е по средата, независимо че правителството се рекламира като остров на стабилност, което е смешно с оглед текущото състояние на нещата.

 

По отношение на усвояването на еврофондовете преди две, три години бяхме по средата на таблицата с 27-те страни членки. Сега България е на последно място. За първите девет месеца на годината в държавния бюджет са влезли по-малко от 300 млн. евро от еврофондовете. В същото време очакваш около 10 пъти да скочат тези приходи през 2012 г.

 

Това са най-ниските равнища на усвояване на еврофондове от 2004 г. насам.

 

Не може да се каже, че е най-ниското усвояване, защото като абсолютна стойност не е така.

 

Със сигурност мога да твърдя, че това е най-ниското ниво и нето, и бруто на получаване на средства от ЕС. За 9-месечието имаме около от 300 млн. евро, а разхода е за около 660 млн. евро., т.е. имаме дефицит за тази година. Ако някой може да обясни как ще направим четири пъти повече разходи през 2012 г. нека го направи. В момента проектите, които бяха подготвени от предишното правителство, просто свършват и на тяхно място нищо ново не влиза.

 

За 2012 г. усвояването на еврофондовете е един основен момент в бюджета. Правителството подобрява дефицита с близо 200 млн. лв. именно от подобряване на баланса на еврофондовете, защото очаква, че повече еврофондове ще дойдат, отколкото те ще похарчат, което е много пожелателно.

 

Една от причините поради, която расте в момента дефицитът в тазгодишния бюджет са именно еврофондовете. Какво означава това – по-бавно се възстановяват средствата от Брюксел ли?

 

Това означава, че министър Дянков държи дефицита и го управлява като не обработва документи на общините. Ако се направи едно проучване ще се види, че в момента има много проекти, които повече от една година не са обработени.

 

Показателно е, че при стандартните 3 месеца, при които трябва да бъдат обработени едни документи, вече колко месеца стои искането за възстановяване на средствата за магистрала “Тракия”. Същото се отнася и за другите големи проекти. Междинните плащания не вървят.

 

Каква е логиката министър Дянков да задържа исканията за плащане към Брюксел? Какво печели?

 

Няма логика за мен, въпреки че сигурно може да бъде открита, но това ще са само предположения.



Тагове:   бюджет2012,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048202
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930