Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 15:34 - Фермери изкараха стотици трактори на протест
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
2



Стотици трактори, комбайн и друга селскостопанска техника извадиха по пътищата на страната в понеделник протестиращи земеделци. Те са недоволни от това, че парите за земеделие за следващата година са орязани с 230 млн. лв. въпреки постигнатите преди това с агроминистъра параметри на селскостопанския бюджет за следващите три години.

Заради протестите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов свика спешна пресконференция в 14.30 ч.

Протестите на земеделските производители не са политически, заяви пред БНР Красимир Аврамов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Фермерите са обидени от това, че не се спазват договореностите и смятат, че техните проблеми се неглижират.

"Ние подписахме рамка за 3 години напред, обаче още първата година тя беше орязана с 230 милиона лева, което ще доведе до непредсказуемост на процесите в земеделието. Тази година се очертава много трудна - развитието на есенниците не е добро, на рапицата също - и доходите от селскостопанска продукция ще бъдат много ниски", каза Аврамов.

Производителите са очаквали от европейските субсидии и националните доплащания да получат по 32 лв. на декар, сега те са намалени със 7 лева.

"Съгласихме се средствата да бъдат изплатени през 2012 година, макар че те са за стопанската 2010-2011 година. Направили сме разходите, изтеглили сме заеми срещу особен залог на субсидии", допълни Аврамов

Около 200 производители със 150 машини от Стара Загора се включиха в националния протест, съобщи Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Стотици земеделски производители с над 200 трактора, комбайни и друга селскостопанска техника излязоха на протестно шествие в индустриалния квартал на Стара Загора, след това колоната потегли към граничния пункт Капитан Андреево. В декларация до кабинета десет браншови организации от сектор "Земеделие" настояват подписаната тригодишна финансова рамка да залегне в параметрите на бюджет 2012 година.

В протеста, освен от Асоциациите на земеделските производители и зърнопроизводителите, се включиха и собственици на земеделски земи, фермери и дори пчеларите, заяви Динко Жеков, зам.-председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област.

Точно в 10 часа селскостопанските машини тръгнаха от бившите летищни писти до селата Тенево и Зимница. От Тенево машините се разделиха на два лъча. Над 300 машини ще поемат към граничен пункт Лесово, като преди това ще отидат до Болярово и Елхово.

От втория пункт, този до село Зимница, ще има 75 машини, които ще се движат по маршрута Зимница - Недялско и обратно.

Граничният пункт Лесово фигурира в маршрута и на протеста в Ямболска област.

"При пет подписани документа правителството не спази нито един от тях. Липсата на правила в сектор "Земеделие" и политическото нежелание за въвеждането им ще се отрази пагубно върху един от малкото сектори, които в период на криза влияят положително на външното търговско салдо и приходите на бюджета", коментира председателят на Сливенския съюз на зърнопроизводителите Петър Байчев.

Шествие със селскостопански машини тръгна от село Труд към Пловдив и премина по централните улици на града. Над 150 машини преминаха в колона из улиците на Пловдив. Митингът започна с прочитане на декларация на протеста, подкрепяна от членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

Зърнопроизводители от Бургаска област провеждат протестен митинг в Карнобат. Много техника и земеделски стопани са се събрали на изхода на Карнобат, но протестните действия преминават спокойно.

Според зърнопроизводителите от Бургаска област вместо обещаните от правителството национални доплащания от 10 лева на декар площ през следващата година те ще получат едва 2,50 лв. за декар. С намалената субсидия няма да могат да изплащат кредитите си и да обработват земята.

Протестиращите искат още облекчения за горивото, което се използва за селскостопанските машини. От браншовата организация на зърнопроизводителите от Бургас казаха, че масовите протести ще продължат и заплашиха, че през следващите дни протестът ще премине в гражданско неподчинение и ще блокират главният път Бургас- София.

От 10 часа започна събиране на земеделска техника на КПП Добрич край село Кардам и до село Тополола по пътя Балчик - Каварна. Протестните митинги започнаха в 11 часа.

Земеделските стопани струпаха трактори на изхода за Генерал Тошево и издигнаха лозунгите "Земеделието не е политика, а хляб" и "Не убивайте българското земеделие".

Нашето недоволство не е само заради неосигурените средства за сектора в бюджета за 2012 година. В бранша цари хаос и има само откъслечна представа за новата селскостопанска политика, която ще следва държавата до 2020 година, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов.

Той призовава фермерите да се откажат от националните доплащания или да ги дарят на детски социален дом, ако министърът на финансите публично се извини за неспазеното обещание за финансиране на отрасъла. Бяхме употребени предизборно, заяви пред журналисти Жендов.

В декларациите до правителствените органи добричките зърнопроизводители настояват в бюджета да се включат обещаните за сектора субсидии, земите от Държавния поземлен фонд да не се продават и отдават на чуждестранни инвеститори.

С 30 трактора зърнопроизводители от Пазарджик ще се включат в днешния национален протест. Пазарджишката група, заедно с протестиращите от град Съединение, Раковски, Брезово, Хисар и Калояново, ще потегли към Пловдив. За половин час ще бъде затворено източното крило на Карловското шосе.

Земеделски производители от Силистра ще се присъединят към протестиращите си колеги в Русе.

Регионалният председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Хасково Тенчо Тенев коментира, че недалновидната политика в сектора ще засегне 500 хиляди семейства. Ще се изчакат второто четене на проектозакона за бюджета за 2012 година в сряда и тогава ще решат как да продължат стачните действия.

Към 12 часа 90 селскостопански машини от Хасково потеглиха към граничния пункт Капитан Андреево. На сборния пункт, паркинг Генералово, се очаква струпването на 150 трактора и селскостопанска техника. Протестиращите обявиха, че няма да затварят международния път Е-80 към Турция, няма да блокират и движението на граничния пункт Капитан Андреево.

Общо ще има организирани 25 сборни стачни пункта в страната, а по границите и по основните пътни артерии у нас ще излязат 2 500 селскостопански машини.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049220
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930