Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 14:28 - Бг студенти заминават на бригада в САЩ на лизинг
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1476 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.02.2012 14:30


Всеки пети студент-гурбетчия тегли заем, за да покрие разходите си за заминаването на бригада в САЩ. Това отчете пред ,,Монитор” Иво Борисов, шеф на изпращаща фирма за работа в щатите. Вчера се проведе срещата на студентите с американските работодатели.

Всички харчове около заминаването излизат около 2000 лв., като студентът може да тегли заем до 3500 лв., допълни Борисов. Антикризисната мярка се предлага от около година и половина, като все повече студенти, които нямат готови пари, които да инвестират в гурбета, се възползват от услугата. За да изтегли заема, младежът трябва да има един поръчител. Гурбетчията започва да изплаща кредита едва след като се върне от бригадата. Заемът се погасява до 8 месеца след завръщането,

а лихвата е около 11 на сто от сумата

Тези, които пък искат да спестят от банкови такси, могат да платят разходите около заминаването си на два пъти. От тази година отличниците по английски език пък ще имат шанса да идат на бригада безплатно.

„Единствения разход, който трябва да поемат, е самолетния си билет. Останалата сума те изплащат без никаква лихва, едва когато се върнат от САЩ”, обясни Иво Борисов. Всеки, който иска да се възползва от шанса, трябва да подаде заявление. След това ще бъдат избрани 100-те най-добри англоговорящи, които да потеглят зад Океана при тези условия.

Около 8000 български студенти се очаква да се качат на самолета за бригада в САЩ това лято. Бройката е с 1500 повече спрямо заминалите през миналия сезон. Американското консулство е отчело 6500 млади български гурбетчии, които са работили зад Океана през лято 2011. Заради растящата младежка безработица у нас се очаква мераклиите да се  увеличават.

Между 7 и 12 долара на час плащат американските работодатели, сочи статистиката. До 4 долара на час пада надницата по някои ресторанти и хотели, но към нея се прибавя и припечеленото от бакшиши. Хотелиерите предлагали за обслужващия си персонал около 9-12 долара на час. Затова туристическият бизнес е сред най-предпочитаните от нашенци.

„Най-висок наплив от желаещи има за работа в Аляска и Ню Йорк. ,В Аляска заплащането е най-високо, защото е по-студено и условията за труд са по-тежки"", коментира третокурсничката Даниела, която се стяга да замине зад Океана това лято. „Със

спестените пари ще пътувам в Европа


и ще си запазя малко бели пари за черни дни. Заминавам, за да видя как живеят в Америка и да се тествам как ще се грижа сама за себе си в друга страна”, каза още студентката.

,,Българските младежи все по-често споделят, че заминават да работят в САЩ, за да плащат разходите си за висшето си образование и за да имат с какво да се издържат”, каза още Иво Борисов. Той разказа, че нашенци задължително се прибирали с лаптоп и фотоапарат от Щатите.

,,Там техниката е двойно по-евтина. Лаптопите, които тук се купуват по 1000 лв., там са 600 лв."", каза още Иво Борисов. БГ студентите инвестирали припечеленото и в коли и мотори, които внасяли от САЩ. Нашите младежи се завръщат с около 5000-10 000 лв. спестени пари в зависимост от това къде са наети на работа.


96 на сто от мераклиите вземат визи
96% от българските студенти, които кандидатстват за виза, получават одобрение. След края на бригадата обаче нашенците се връщат по родните места. Около 35% от тях искат да заминат повторно, сочат данни от статистиката на американското консулство.

„Тази година студентите не трябва да бавят кандидатстването за бригада. Заради строгия контрол одобрението ще отнеме повече време и колкото по-рано се дадат заявленията, толкова по-добре за тях”, каза Иво Борисов.

Лятната виза за работа и пътуване позволява на чуждестранни студенти да живеят и работят в Съединените щати четири месеца. Има един бонус месец, в който да се отдадат на екскурзия и почивка в Щатите. Причината за необходимостта от бързо кандидатстване е възможното изчерпване на броя форми разрешителни за работа, които американските спонсориращи организации могат да издадат. След като документите се изчерпят, кандидатстването се прекратява, като визите, получили отказ, няма да могат да бъдат заместени от нови кандидатури.


Забраняват работата в казина и сексшопове

Тазгодишните гурбетчии няма да имат право да работят в казина, стриптийз-клубове и сексшопове. Ограничението се въвежда със строги правила, разписани от американското консулство. Най-голямата новост е именно списъкът със забранени професии за младежите. Студентите губят право да работят изобщо в заведения, в които се играе хазарт или увеселителните програми включват разголване. Бригадирите могат и да се наемат като частни шофьори, чистачки и детегледачки. Младежите, които се гласят да работят като бармани, задължително трябва да имат 21 навършени години.,,Строгите правила ограничават избора на студентите, но гарантират спокойствието на родителите”, коментира Иво Борисов. Американските власти ще контролират изкъсо и дали младежите имат осигурено жилище преди да заминат. Подслонът може да бъде осигурен по три начина - от американската агенция, от работодателя или пък самите студенти да си го намерят. Важна промяна е и изискването гурбетчиите задължително да имат гарантирана работа преди да тръгнат. Те губят правото да търсят работодател на място.
ИЗТОЧНИК - МОНИТОР


Тагове:   бригада,   САЩ,   студенти,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053181
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930