Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2012 11:11 - Искаме си щаба на Бригада Югоизточна Европа (SEEBRIG)
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 798 Коментари: 0 Гласове:
0



България поиска официално щабът на Бригада Югоизточна Европа да бъде постоянно разположен в нашата страна.   „Задължение на всички нас е да гарантираме, че процесите на реформи в региона са необратими.  Евроатлантическата перспектива  на региона е мощен двигател за това“, каза заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова вчера, 3 октомври, по време на Годишната среща на министрите на отбраната от SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа) в Босна и Херцеговина. 
  Тя отправи поздрави към Босна и Херцеговина за пълноправното й членство в инициативата Многонационални мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ ), както и към Република Сърбия за присъединяването й към инициативата като наблюдател. 
Заместник-министър Августина Цвтекова каза още, че това е ясно доказателство какво е постигнато в региона по отношение на установяване на доверие и сигурност .  Тя заяви, че НАТО и ЕС трябва да останат ангажирани в региона, включително и чрез продължаване на операциите си, за да завърши  процесът на евроатлантическа интеграция.
По време на финансови ограничения, трябва да се избегне дублирането на усилията и разпиляването на ресурси в целия спектър от регионални инициативи и механизми, подчерта заместник-министър Цветкова.  Тя каза още, че България изцяло се присъединява към мнението, че дейностите на SEDM трябва да бъдат синхронизирани с други регионални и международни организации, определящи ефективността на нашите проекти на основата на ясни критерии.
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова изтъкна, че е особено необходимо да се идентифицират онези области, където SEDM би могъл да добави стойност и да създаде синергии. Тя благодари на министрите за одобрението на проекта на НАТО „Изграждане на интегритет” (Building Integrity),  разработен в духа на пълноценно сътрудничество с Алианса.
По отношение на Бригада Югоизточна Европа (SEEBRIG) заместник-министър Цветкова каза, че тя има потенциал, който до голяма степен не се използва пълноценно.
“Необходим е повече проактивен подход към подобряване  на оперативната ефективност на бригадата и възможност за разполагането й в операции за поддържане на мира“, подчерта тя. 
Заместник-министър Цветкова предложи дебат по въпроса за постоянния щаб на Бригада Югоизточна Европа. Тя информира за желанието на България да бъде домакин на постоянния щаб на бригадата. Заместник-министър Августина Цветкова изтъкна, че според анализа на командването на бригадата (COMSEEBRIG), от военна гледна точка, постоянен щаб е най-подходящия вариант. 
В рамките на срещата, заместник-министър Августина Цветкова се срещна с Мухамед Ибрахимович, министър на отбраната на Босна и Херцеговина.
Двамата обсъдиха подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина след изпълнението на критериите, сътрудничеството в областта на отбраната, както и проекта на НАТО за ролята на жените в сигурността и отбраната. 


Тагове:   МО,   ЩАБ,   военни,   seebrig,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049494
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930