Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2013 19:40 - Цветанов призна, че атентаторите в Бургас са свързани с „Хизбула”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Шест месеца след атентата на летище Бургас България свърза нападението стерористичната групировка „Хизбула”. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, което продължи повече от шест часа. Двама от тримата замесени са принадлежали към ливанската бунтовническа групировка и самоличността им е установена, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 


Недопустимо е на този етап от разследването да се говори за конкретни извършители или групировка, която стои зад атентата в Бургас, тъй като това крие сериозна опасност за хората в България. Такова становище изрази лидерът на БСП Сергей Станишевминути след заседанието на съвета и допълни, че според него решението на правителството директно да посочи „Хизбула” е политическо действие в резултат на външен натиск.

И трите лица, чиято истинска самоличност е установена, са пребивавали на територията на страната с фалшиви паспорти и шофьорски книжки от Мичиган, с които са наемали автомобили и са се регистрирали в хотели по българското Черноморие, съобщи министър Цветанов. По думите му тези мъже имат австралийско и канадско гражданство, но то 2006 г. са живеели на територията на Ливан. 

„Проследили сме цялата им дейност на територията на Австралия и Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към „Хизбула”. Това, което може да се направи като оправдано предположение, е, че двете лица, които са установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на „Хизбула”, заяви вътрешният министър.  

image

След заседанието президентът Росен Плевнелиев също коментира, че разследването на терористичния акт има сериозен напредък. „Само разследващите органи могат да преценят коя информация може да бъде оповестена публично. Нашите оценки са, че има сериозен прогрес, който се оценява в България и в чужбина”, обясни Плевнелиев.

image

Правителството е избрало политически подход и огласява една версия, която бе обявена от Израел още в първия ден след атентат в Бургас. Това коментира по повод изявлението на Цветан Цветанов лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Според мен не може да се говори за преки доказателства, за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най-вече по отношение на хората в България, на обикновените граждани”, коментира той. 

„За мен това е политическо действие, което се определя от натиск”, допълни още тезата си Станишев.

image

Българският доклад за атентат в Бургас, който бе обсъждан по време на Консултативния съвет по национална сигурност е очакван на най-високо ниво в САЩ. Това стана ясно от вчерашни публикации, според които българските власти най-вероятно ще потвърдят наличието на връзка между „Хизбула” и самоубийствения атентат през юли 2012 г.

След атаката израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация „Хизбула”. Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на „Хизбула”. Техеран отрече да е замесен в атентата, а „Хизбула” не отговори публично на обвиненията на Израел.

На 17 януари 2013 г. се появи информация за изненадващо посещение на външния министър Николай Младенов в Израел. Тогава чуждестранните медии съобщиха, че външният ни министър е информирал израелските власти за разследването на бомбения атентат. Нещо повече заговори се, че той е донесъл доклад за атентата, който хвърля вината за него върху „Хизбула”. Българският доклад сочел още, че Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност, съобщи местен телевизионен канал. 

От кабинета на Младенов отхвърлиха информацията за доклада, но потвърдиха, че той се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес, за да обсъди разследването, но отказа да разкрие подробности. Росен Плевнелиев също заяви, че няма доклад за „Хизбула” и не е виждал такъв.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище Бургас, в 17.30 ч. на 18 юли 2012 г. При атентата загинаха петима израелци, шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг, както и предполагаемият атентатор. Това е първият терористичен акт в най-новата история на България. /Дарик



Тагове:   Бургас,   атентат,   Хизбула,   КСНС,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051471
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930