Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 21:25 - Завой в плана Орешарски: Офшорките все пак ще се състезават за държавни поръчки!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1241 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2013 21:40


Планът "Орешарски" е претърпял ревизия и някои от мерките, представени само преди девет дни пред мандатоносителя БСП, отсъстват от програмните приоритети, представени в парламента преди избора на правителството на 29 май.

 

В окончателния вариант отсъства идеята офшорните компании да бъдат отрязани от държавни поръчки. Този ангажимент, който бе разписан на 20 май от левицата в проектодокумента, го няма в програмата, раздадена на депутатите ден преди да се гласува кабинетът "Орешарски", пише Медиапул.

 

Приетите от Националния съвет на БСП "Национални приоритети на програмното правителство“ предвиждаха да се преустанови практиката офшорни компании да сключват каквито и да е сделки с държавата, общините фирми и фирмите с държавно участие. Компаниите с неясен собственик, според БСП, не трябваше да получават финансиране и субсидии от бюджета и европейските фондове и програми, да не могат да участват като страна по договор за изпълнение на обществени поръчки, в това число и като подизпълнители. Същата бе позицията на ЕК, изказана на последния Европейски съвет на 15 май. Въпросът с офшорните компании бе поставен в дневния ред на Брюксел от френския президент Франсоа Оланд.

 

Подобен ангажимент в крайния вариант на приоритетите на Орешарски, подписани от Станишев, обаче изненадващо липсва.

 

Предвижда се обаче "нов закон за обществените поръчки, който да гарантира равни условия за участие и разширяване на кръга от бенефициенти на обществените поръчки“.

 

След като Националният съвет на БСП реши, че АЕЦ "Белене“ влиза във фризера, тъй като проектът ще се анализира и правителството ще преговаря по арбитражните искове срещу страната, стана ясно, че това не е точно така.

 

В новите програмни приоритети, където има раздел за "ребалансиране на енергетиката", е записано: "При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта "Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България – рестартиране на проекта с ясна финансова структура". Не е ясно кога ще бъде даден отговор на тези въпроси и дали кабинетът "Орешарски" на свой ред ще поръча нови анализи и експертизи, които струват милиони на данъкоплатците, за да вземе решение, което така или иначе би било политическо.

 

От предизборните приоритети на ДПС в програмата на правителството е залегнала целта за създаване на "зелени работни места и максимално повишаване на енергийната ефективност“. Освен това по настояване на ДПС в страната ще се разработва по-висок клас целогодишен туризъм. Здравният туризъм също ще бъде приоритет. Самият туризъм се отделя от Министерството на икономиката и енергетиката и става агенция, ръководена от ДПС.

 

Съдебната реформа категорично остава извън полезрението и в двата варианта на програмата. Орешарски вече коментира, че това е важна задача и затова министърът на правосъдието Зинаида Златанова ще бъде и вицепремиер.

 

В окончателните приоритети идеята за разделяне на ВСС на двете основни професионални гилдии в системата – прокурори и съдии – липсва.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050062
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930