Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 17:06 - Руското ръководство на "Лукойл" пристигна в София за преговори с правителството
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1458 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.07.2011 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Руското ръководство на “Лукойл” в момента преговаря с българското правителство за удължаване на срока за поставяне на измервателните уреди в бургаската рафинерия, твърди говорителят на най-голямата руска петролна компания Дмитрий Долгов пред РИА Новости. Руската частна компания "Лукойл" контролира бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим".

“Смятахме, че сме постигнали договорка с българските митнически власти за отлагане на поставянето на измервателните уреди до края на годината, каза Долгов по повод заповедта на Агенция "Митници" да бъде отнет лиценза на компанията. В петък (22 юли) ситуацията изглеждаше далеч по-различно, допълва говорителят на най-голямата руска петролна компания. 

Той заяви, че компанията не може да потвърди за момента отнемането на лицензите, но ръководството на "Лукойл" в момента се намира в София, където се провеждат преговори с представители на българските власти.

Причината за отнетия лиценз е, че в рафинерията не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара. 

Заповедта за отнемането на лиценза е издадена във вторник, а в сряда директорът на "Лукойл България" Валентин Златев заяви, че комбинатът спира работа.

След среща с ръководството на Агенция "Митници", проведена на 22 юли 2011 г. от "Лукойл Нефтохим" заявиха, че определеният от държавата краен срок - 26 юни бил прекалено кратък. Компанията поиска да бъде изключение от правилото и да монтира своите устройства до края на декември 2011 г.
"Лукойл" е единственият търговец на горива в България, който не е изпълнил изискването. 

Валентин Златев не се ангажира какви мерки ще предприеме компанията, като обеща пресконференция в четвъртък. 

Миналата седмица, след новината за заведен иск срещу българската държавна компания НЕК за 58 млн. евро във връзка с АЕЦ "Белене", руски електронни медии коментираха, че става дума за широкомащабна икономическа война между София и Москва, която обхваща не само ядрения проект, но и нефтения отрасъл. 

В коментарите се посочваше, че в отговор на заканите за отнемане на лиценза на "Лукойл Нефтохим" руската страна предприе резки ответни действия. Компанията "Лукойл" повиши цените на горивата на едро до рекордни равнища, съобщиха руски сайтове в петък. Това бе първото публично признание от руски медии, че частната руска компания "Лукойл", собственик на единствената българска рафинерия, е инструмент за натиск на руската държава спрямо България. 

Във връзка с постъпващите многобройни журналистически въпроси, пресслужбата на Лукойл-България потвърди, че вчера, в края на работния ден, Агенция “Митници” е прекратила действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал „Росенец" на лицензирания складодържател „Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

”В изпълнение на изискванията на закона, днес комбинатът премина в режим на намаляване и спиране на производството, както и към прекратяване на доставките за пазара, за да изпълни в пълен размер разпоредбите на митническите органи”, четем в съобщението на компанията. 


Законът е еднакъв за всички. Това заяви премиерът Бойко Борисов в девинското село Осиково по повод отнетите лицензи на „Лукойл Нефтохим" и евентуално драстично поскъпване на горивата в нашата страна вследствие на спряното производство.

Рафинерията е предупредена още преди месец да постави необходимите измервателни уреди според изискванията, подчерта министър-председателят.

Бойко Борисов заяви, че утре финансовият министър Симеон Дянков ще има среща с ръководството на „Лукойл", където ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите два месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона.

Срещата е насрочена за 10 часа в четвъртък. /БЛИЦ




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048714
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930