Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2008 22:19 - Резервът почнал да изкупува продукция на “Кремиковци“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0



От металургичния комбинат “Кремиковци“ е започвало изнасянето на 16 хил. т готова продукция за нуждите на Държавния резерв, като с парите до края на седмицата ще бъдат платени поне част от забавените заплати на работниците в завода за август и септември. Това съобщи лидерът на КНСБ в предприятието Васел Яначков, цитиран от БНР във вторник.

Така по думите на синдикалиста се изпълнява правителствената схема за осигуряване на средства за дължимите заплати в “Кремиковци“. Яначков дори върна част от събралите се за втори ден на протест пред Министерството на икономиката и енергетиката металурзи “да осигуряват експедицията на продукцията“.

Така и не стана ясно дали става въпрос за същата стока, за която Софийският градски съд е разпоредил, че е собственост на отказалия се оператор на комбината “Ворскла стийл“. От Държавния резерв засега не могат да потвърдят информацията за започналото изкупуване на метали от "Кремиковци" 

Протестите на металурзите ще продължат и през следващите дни въпреки раздвижването на ситуацията около “Кремиковци“ и срещата на синдикалните лидери в завода с началника на кабинета на премиера Сергей Станишев, който отсъства, “но ще му бъдат предадени исканията на работещите в завода“.

Министър-председателят ще бъде информиран и за настояването на профсъюзите правителството да осигури държавна подкрепа за евентуалния кандидат инвеститор - украинската фирма "Смарт груп", така че да може да разчита на нея при целия инвестиционен процес.

От синдикатите казаха, че плановете на "Смарт груп" са да влезе като оператор, а не да сключва договор за ишлеме. Това означава, че компанията ще ползва всички права по управление и ръководство на комбината и това, по думите на Яначков, е прелюдия към придобиването на собствеността.

С новата фирма-оператор предстои да бъде подписан нов колективен трудов договор, каза още Яначков.

Президентът на КНСБ Желязко Христов информира протестиращите, че в близките дни служителите на БДЖ и пристанищата ще подготвят стратегия за солидарно участие в протестите на работниците от “Кремиковци“. Ще се проведе и националната синдикална кампания за промяна на политиките в държавата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052374
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930