Блогрол
1. Александър Божков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Постинг
25.02.2009 19:32 -
Лютеницата почти изцяло е с вносни чушки
Вносът на кромид лук през минала година е превишил два пъти българското производство, а лютеницата и останалите консерви почти изцяло се произвеждат от турски и македонски червени чушки и домати. Това сочи статистиката на земеделското министерство за 2008 г., като потвърждава негативните прогнози на производителите на консерви, които още преди три години сигнализираха земеделското министерство за опасността от суровинна криза.
През последните две години вносът на домати и пипер расте в пъти, за да компенсира недостига на зеленчуци, обясниха от съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. През 2006 г. градинарите са произвели над 200 хил. т домати, докато неофициалните данни за миналата година сочат за спад под 100 хил. т. Подобно е положението и в производството на чушки, което е намаляло двойно през 2007 г. спрямо 2006 г., като добивът е намалял от 155 хил. т на 81 хил. т. "Ниските изкупни цени на пипера и липсата на субсидии са основната причина за отлива от зеленчукопроизводството. Консервните заводи предупреждаваха за кризата отдавна, но министерството на земеделието не само че не реагира, но отказа и подкрепа, като премахна субсидиите за изкупуване на качествени зеленчуци и ги прехвърли към млекопроизводителите", коментира Антоанета Божинова от съюза на преработвателите. Агробизнессъветът към министерството на земеделието е насрочил следващата седмица среща с производители и преработватели на плодове и зеленчуци, но без да предложи реална стратегия за подкрепа на сектора, обясниха още браншовици.
Липсата на суровина е причина за рязкото увеличаване на вноса от съседните държави, който ще продължи и през тази година, смятат преработватели. През последните две години от Турция и Македония са внесени двойно повече чушки, като количествата през 2007 г. са били 14 хил. т, а до ноември 2008 г. те достигат 30 хил. т. При доматите вносът върви с по-слаби темпове, но основната причина е, че качеството се нарушава при транспортирането, затова предприятията все още предпочитат да се снабдяват от българските производители "Предпочитанията към вносния пипер обаче растат, тъй като българските фермери не са в състояние да предоставят необходимите количества първо качество, докато турските производители са субсидирани и доставят червена капия в неограничени количества", поясни още Божинова. Годишно консервните заводи произвеждат около 166 хил. т продукция и за да поддържат този капацитет, се нуждаят от суровина, припомниха от съюза.
Освен при доматите и пипера от няколко години рязко расте и вносът на кромид лук, чието производство е спаднало двойно, сочи статистиката. Миналата година е критична за производството, което е отчетено на 10 хил. тона и за да се покрие потреблението, компаниите са внесли над 26 хил. т. Засега се държат единствено производителите на картофи, чиито добиви са паднали само с 10 процента през последните две години. /Дневник
През последните две години вносът на домати и пипер расте в пъти, за да компенсира недостига на зеленчуци, обясниха от съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. През 2006 г. градинарите са произвели над 200 хил. т домати, докато неофициалните данни за миналата година сочат за спад под 100 хил. т. Подобно е положението и в производството на чушки, което е намаляло двойно през 2007 г. спрямо 2006 г., като добивът е намалял от 155 хил. т на 81 хил. т. "Ниските изкупни цени на пипера и липсата на субсидии са основната причина за отлива от зеленчукопроизводството. Консервните заводи предупреждаваха за кризата отдавна, но министерството на земеделието не само че не реагира, но отказа и подкрепа, като премахна субсидиите за изкупуване на качествени зеленчуци и ги прехвърли към млекопроизводителите", коментира Антоанета Божинова от съюза на преработвателите. Агробизнессъветът към министерството на земеделието е насрочил следващата седмица среща с производители и преработватели на плодове и зеленчуци, но без да предложи реална стратегия за подкрепа на сектора, обясниха още браншовици.
Липсата на суровина е причина за рязкото увеличаване на вноса от съседните държави, който ще продължи и през тази година, смятат преработватели. През последните две години от Турция и Македония са внесени двойно повече чушки, като количествата през 2007 г. са били 14 хил. т, а до ноември 2008 г. те достигат 30 хил. т. При доматите вносът върви с по-слаби темпове, но основната причина е, че качеството се нарушава при транспортирането, затова предприятията все още предпочитат да се снабдяват от българските производители "Предпочитанията към вносния пипер обаче растат, тъй като българските фермери не са в състояние да предоставят необходимите количества първо качество, докато турските производители са субсидирани и доставят червена капия в неограничени количества", поясни още Божинова. Годишно консервните заводи произвеждат около 166 хил. т продукция и за да поддържат този капацитет, се нуждаят от суровина, припомниха от съюза.
Освен при доматите и пипера от няколко години рязко расте и вносът на кромид лук, чието производство е спаднало двойно, сочи статистиката. Миналата година е критична за производството, което е отчетено на 10 хил. тона и за да се покрие потреблението, компаниите са внесли над 26 хил. т. Засега се държат единствено производителите на картофи, чиито добиви са паднали само с 10 процента през последните две години. /Дневник
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари