Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 19:32 - Лютеницата почти изцяло е с вносни чушки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове:
0



Вносът на кромид лук през минала година е превишил два пъти българското производство, а лютеницата и останалите консерви почти изцяло се произвеждат от турски и македонски червени чушки и домати. Това сочи статистиката на земеделското министерство за 2008 г., като потвърждава негативните прогнози на производителите на консерви, които още преди три години сигнализираха земеделското министерство за опасността от суровинна криза.

През последните две години вносът на домати и пипер расте в пъти, за да компенсира недостига на зеленчуци, обясниха от съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. През 2006 г. градинарите са произвели над 200 хил. т домати, докато неофициалните данни за миналата година сочат за спад под 100 хил. т. Подобно е положението и в производството на чушки, което е намаляло двойно през 2007 г. спрямо 2006 г., като добивът е намалял от 155 хил. т на 81 хил. т. "Ниските изкупни цени на пипера и липсата на субсидии са основната причина за отлива от зеленчукопроизводството. Консервните заводи предупреждаваха за кризата отдавна, но министерството на земеделието не само че не реагира, но отказа и подкрепа, като премахна субсидиите за изкупуване на качествени зеленчуци и ги прехвърли към млекопроизводителите", коментира Антоанета Божинова от съюза на преработвателите. Агробизнессъветът към министерството на земеделието е насрочил следващата седмица среща с производители и преработватели на плодове и зеленчуци, но без да предложи реална стратегия за подкрепа на сектора, обясниха още браншовици.

Липсата на суровина е причина за рязкото увеличаване на вноса от съседните държави, който ще продължи и през тази година, смятат преработватели. През последните две години от Турция и Македония са внесени двойно повече чушки, като количествата през 2007 г. са били 14 хил. т, а до ноември 2008 г. те достигат 30 хил. т. При доматите вносът върви с по-слаби темпове, но основната причина е, че качеството се нарушава при транспортирането, затова предприятията все още предпочитат да се снабдяват от българските производители "Предпочитанията към вносния пипер обаче растат, тъй като българските фермери не са в състояние да предоставят необходимите количества първо качество, докато турските производители са субсидирани и доставят червена капия в неограничени количества", поясни още Божинова. Годишно консервните заводи произвеждат около 166 хил. т продукция и за да поддържат този капацитет, се нуждаят от суровина, припомниха от съюза.

Освен при доматите и пипера от няколко години рязко расте и вносът на кромид лук, чието производство е спаднало двойно, сочи статистиката. Миналата година е критична за производството, което е отчетено на 10 хил. тона и за да се покрие потреблението, компаниите са внесли над 26 хил. т. Засега се държат единствено производителите на картофи, чиито добиви са паднали само с 10 процента през последните две години. /Дневник



Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11270490
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36805
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930