Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 22:12 - Още едно чуждо радио напуска България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
2



Българският клон на френската радиомрежа за чужбина Радио "Франс ентернасионал" (RFI) води преговори за финансово съдружие с българска компания, съобщиха от офиса на радиото в София във вторник. На практика това означава, че се подготвя продажбата на радиото.

В момента RFI излъчва на честота 103.6 мегахерца в София и има подновен честотен и програмен лиценз. Заради кризата обаче централата на радиото в Париж е посъветвала клоновете си в Европа да потърсят начини за съфинансиране на излъчванията. RFI има клонове в Лисабон, Букурещ, Белград и София. Белградското радио ще бъде закрито.

Схемата със съдружието вече е приложена към клона на RFI в Лисабон. В България поне до Нова година няма да има промяна в програмната схема на радиото, която включва 12-часова дневна програма на български език и 12-часова международна нощна програма на френски.

По-късно през деня от офиса на RFI в София потвърдиха разпространената информация, че се водят интензивни преговори с варненски бизнесмени. На мястото на RFI ще тръгне радио с наименованието "Възраждане" и насочеността му щяла да бъде "православна", както твърди БГНЕС. Според агенцията собствениците на дружеството, водещо преговорите, имали благословията за начинанието на варненския митрополит Кирил, станал известен със светски заменки на църковни имоти.

Според в. "Дневник" преговарящият за закупуване на радиото е Данаил Добрев, съсобственик във фирма "Възраждане Варна 2009". Пред вестника той е потвърдил, че се преговаря за радиото, но сделка към момента няма.

От RFI в София настояват, че новите собственици ще запазят формата на радиото като обществено-политическо и ще продължи партньорството с централата в Париж.

Радио "Франс ентарнасионал" заедно с Дойче Веле останаха последните чужди радиостанции, които излъчват програма на български език със собствени екипи и студиа и с честотен лиценз за предаване в България.

След приемането на България в НАТО и Европейския съюз две от държавните чуждестранни радиостанции, излъчващи за чужбина, закриха българските си секции. Финансираното от Конгреса на САЩ радио"Свободна Европа“ първо в началото на 2004 г. остави честотите си в България на дотогавашния си софийски екип, който продължи да излъчва програма под името "Радио Нова Европа“, като по силата на договор от 90-те години на същите честоти продължи да излъчва и радио "Класик ФМ“.

Впоследствие през 2006 г. носителят на лиценза, едноименната фондация "Радио Нова Европа“, освободи екипа и с разрешението на СЕМ смени формата на радиостанцията, която се превърна в рок радио под името Z-rock.

Малко по-късно излъчването си на български език прекрати и ББС, а освободената честота бе заета от българска станция.

Общото в случаите е, че общественият и информационен профил на чуждите радиостанции бе заменен от чисто комерсиален развлекателно-музикален формат.



Тагове:   медия,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051420
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930