Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 21:36 - Европа заплашена от нова енергийна криза. Сега - заради нефт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия е предупредила Европейския съюз, че може да прекъсне доставките на нефт през Украйна в Словакия, Чехия и Унгария заради ценови спор. Това съобщиха в понеделник от словашкото министерството на икономиката, позовавайки се на писмо от ЕС, предаде Ройтерс.

Подробности за спорната ситуация не са известни.

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо свика извънредно правителствено заседание.

Голяма част от руския петрол се доставя в Европа по нефтопровода "Дружба", който на територията на Беларус се разклонява по две тръби. По северната трасето върви през Беларус, Полша, Германия, Латвия и Литва, а по южната – през Украйна, Чехия, Словакия и Унгария.

Всяка година по нефтопровода се транзитират 66.5 млн. тона петрол. От тях по южното направление отиват около 18 млн. тона.

Точно в началото на 2009 г. Русия прекъсна доставките на природен газ през Украйна за редица европейски страни, заради спор по тарифите.

Русия обвинява украинските политици, че поставят нови "неприемливи" условия за транзита на нефт през пристанище Южни и заплашва да преустанови доставките, ако не се намери бързо решение, предаде Ройтерс.

Президентът на руската държавна компания "Транснефт" Николай Токарев заяви пред агенцията, че Украйна е поискала от Русия да плаща повече за транзита и е поставила допълнителни условия във връзка с минималните гарантирани обеми.

"Ние не можем и не приемаме тежки условия. Процесът (на преговори) продължава и аз се надявам, че ще го решим преди Нова година. Но ако те настояват на своите условия, ние също ще преразгледаме перспективата с доставките", заяви той.

Запитан каква е причината за конфликта, Токарев каза, че ставало дума за "чисто политически проблеми" в Украйна.

В същото време шефът на руския газов монополист "Газпром" Алексей Милер заяви в понеделник, че очаква Украйна да изплати пълния размер на дължимите суми за газовите доставки през декември и че не предвижда повторение на газовата криза от миналата Нова година.

Преди седмица Милер определи ситуацията от декемврийските плащания на Украйна като много тревожна. Сега той съобщи, че наскоро Украйна е повишила заявените количества газ.

"Но ние вярваме, че Украйна ще плати в пълен размер дори и за нарасналите обеми", каза Милер.



Тагове:   нефт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051208
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930