Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 16:46 - Близо половината от проверените посланици са работили за ДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
1



Около 190 български посланици са били сътрудници на Държавна сигурност, обяви Комисията по досиетата във вторник.

Проверката е обхванала 462 лица. Според закона за досиетата се проверяват посланиците, генералните консули и зам.-ръководителите на дипломатическите мисии. Комисията е установила данни за 26 лица, които обаче не подлежат на обявяване по закон, защото са починали. 

Това е най-високият процент сътрудници на репресивния апарат на бившия комунистически режим от всички досегашни проверки. Досега средният процент се движеше около 10 на сто.

Повечето от обявените са сътрудничили на Първо главно управление на ДС и на Разузнавателното управление. Повечето са били агенти и секретни сътрудници, но има и щатни служители.

Около 40 от обявените имат мандати зад граница и в момента.

Такива са посланиците ни в Сараево Андрей Трънски, в Атина - Андрей Караславов, в Букурещ - Валентин Радомирски, в Анкара - Красимир Тулечки, в Тирана - Теодор Русинов.

Сред обявените имена е и това на Боби Бобев, но в качеството му на посланик в Тирана до 2006 година. Наскоро бе назначен за посланик в Косово, където замени Красимир Тулечки.

Посланикът на България в Москва - Пламен Грозданов е бил секретен сътрудник на ДС. Такъв е бил и бившият посланик Илиян Василев.

За ДС или РУ на ГЩ са работили и посланикът ни в Рим - Атанас Младенов, в Берлин – Иво Петров, в Лондон – Любомир Кючуков, в Токио – Любомир Тодоров, в Мадрид - Иван Христов, в Лисабон – Иван Иванов, във Ватикана - Никола Калудов, в Стокхолм – Иван Цветков и други.

Райко Райчев, постоянен представител, посланик в Ню Йорк, е бил секретен сътрудник.

Сред обявените от Комисията по досиетата са и бившият посланик в Турция - Бранимир Младенов, който бе върнат в България заради нарушения при организирането и провеждането на изборите зад граница.

Говорителят на Външно министерство по времето на Ивайло Калфин – Драговест Горанов е бил агент и секретен сътрудник на ДС.

Н. Младенов: Нямам думи! Решителността ми става непоклатима!

След като Комисията по досиетата публикува решението от проверката на посланици, генерални консули и зам. ръководители на дипломатически мисии, външният министър Николай Младенов написа в профилите си във Facebook и Twiitter: "Нямям думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима".

Очаква се в сряда Външно министерство да излезе с официална позиция.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049314
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930