Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 09:54 - Соломон Паси: Списъкът с посланици - агенти на ДС е бил известен на всеки външен министър
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 896 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2010 09:56


Бившият външен министър Соломон Паси заяви тази сутрин по "Нова тв", че не е изненадан от списъка с посланици, които са били сътрудници на Държавна сигурност, защото тези факти са му били известни. "Те са били известни и на всеки външен министър. Но не това е центърът на външната политика, включително в момента. Министър Николай Младенов трябва да има свободата да действа по доста по-свободен начин и сам да реши къде кого да назначи. Въпросът е какво трябва да прави българската дипломация, а не кой да го прави", каза Паси.

Вчера стана ясно, че постоянният представител на България в ООН Райко Райчев, както и сегашните ни посланици в Лондон, Берлин, Москва, Рим, Токио, Пекин, Мадрид, Лисабон, Атина и Ватикана са били агенти на тоталитарните служби. Това пролича от проверката на комисията по досиетата. Според данните на комисията около 40 от действащите посланици са били сътрудници на Държавна сигурност

Според Соломон Паси трябва да се обедини външната политика с външната търговия и да се направи реформа,"защото се изгубиха центровете и ориентирите, към които се стремим". Той не отговори на въпроса как да се постъпи сега и само заяви: "Когато един въпрос се решава късно, той се решава зле. Преди 20 години можеше да се намери добро  решение – сега такова няма".
Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин беше видимо раздразнен от публикуването на списъка. "Разбира се, че знаех, но ми посочете дипломатическа служба по света, която не работи с разузнаването", каза той, избягвайки от акцента на разговора – че става дума за посланици, а не за служители в посолствата.

"Списъкът е по-интересен за чуждите разузнавания, защото са разкрити оперативните ръководители на посланиците. Това е едно голямо безобразие – мога да го сравня със случая с "оня списък" от зората на демокрацията, когато на турското посолство бе връчен списък с български разузнавачи и контраразузнавачи."

"Нали четете в Уикилийкс – задачите на американските дипломати не са ли разузнавателни? Няма нищо лошо един български дипломат да е работил за разузнаването и контраразузнаването. Категорично съм против лустрацията във Външно министерство. И преди, и сега спецслужбите са работили за държавата и са спасявали хора. Външнополитическите цели на България преди 1989г. едва ли са били свързани с политическата полиция."

Гостуващият в студиото Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание и бивш посланик във Варшава, отвърна: "Ако на хора като вас не се удари публично плесница нищо няма да се промени. Не е морално да сте евродепутат и да подкрепяте спецслужбите на една комунистическа държава". Според Йорданов "посланикът е политическа фигура и представлява цялата държава и не може да бъде заложник на една или друга тайна структура".

Очевидно 20 години у нас нито едно правителство и президент не са могли да решат проблема, продължи той. "Нямам обяснение защо се е получило така. Желю Желев разкри агентурното минало на тогавашния лидер на СДС Петър Берон и той бе изхвърлен с гръми трясък от политиката, а в същото време е изпращал агенти на ДС посланици в държави като САЩ. При Петър Стоянов бе малко по-различно, но при сегашния президент вече е направо скандално. Почти целият му висш апарат е бил свързан с тези служби и той ги изпраща на "топли места".

Според Йорданов проблемът е и с това, че огласените агенти и сътрудници на ДС са премълчавали този факт. В Полша, Чехия и Словакия с лустрация забраниха на такива хора за определен период да заемат висши държавни постове. Това става не защото са били тайни агенти на комунистическия режим, а защото са подали информация с невярно съдържание.

"Посланиците, работили за ДС, са най-слабите дипломати. Образно казано, службите на приемащата страна регистрират такива хора, поставят ги в "аквариум" - ограничават контактите с него, трудно му е да се добере до информация."

Докладът на комимсията по досиетата за дипломатите Изтегляне

Още по темата - ТУК




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052890
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930