Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 20:37 - Парламентарната комисия за контрол на СРС тактически замълча по "Тановгейт"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
0



 Финалните резултати от разнищването на скандала "Тановгейт" и отговорите около това имало ли е законови основания за подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов, ако не - защо е подслушван, и пр. се чакат вече втори месец и по всичко личи, че те ще останат за следващото ръководство на звеното, пише Дневник онлайн.

След като в началото на февруари комисията излезе със становище, че на практика законът за специалните разузнавателни средства (СРС) не се спазва и пряко отговорни за това са ръководителите на сектора за сигурност (министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС), ротационният председател Явор Нотев ("Атака") изпадна в неловка ситуация заради съюза на партията му с управляващата ГЕРБ, коментират негови колеги от звеното.

"Сега гледа с четири очи да приключи мандатът му и председателството да се поеме от Христо Бисеров (ДПС)", довери член на комисията от опозицията. Според негов колега факт е, че обещаната пълна проверка на "Тановгейт" и на случая с лекарите в Горна Оряховица се проточва и заседанията им са разредени.

Нотев не пожела да каже пред "Дневник" кога звеното ще се събере и ще има ли всъщност окончателни препоръки, с каквито обеща да е готов до средата на февруари. "Днес е сряда и няма заседание на комисията", отговори лаконично той вчера.

В началото на февруари подкомисията констатира, че "подслушването в България се случва с много нарушения, може да започне без достатъчно основания, достъпът до придобитото от СРС е доста разширен, оперативните работници могат да преценяват какво да филтрират, защитата срещу изтичане на информация е недостатъчна, събраните данни могат да се използват за политически цели".

Ден по-късно Нотев побърза да обяви, че докладът на комисията, неподкрепен от представителя на ГЕРБ Димитър Лазаров, е междинен, и обеща до десет дни комисията да е готова с окончателните препоръки.

В края на този срок обаче вместо да обяви резултатите от проверката си по "Тановгейт", комисията реши да се захване и със скандала с подслушваните лекари в Горна Оряховица и на какво основание са разсекретени СРС-тата, които вътрешният министър прочете от парламентарната трибуна и обвини медиците в убийство.

Два месеца по-късно резултатът от двете проучвания на подкомисията продължава да е неясен. Според членове на звеното изводите и препоръките им ще бъдат включени в доклада на  подкомисията, който по закон тя трябва да внася ежегодно в правната комисия до края на април, а до края на май да бъде приет и от парламента.

Според тях е реалистично тези срокове да не бъдат спазени, тъй като от 22 април до 1 май депутатите са във ваканция, а от новата пленарна сесия председатлския пост трябва да поеме Христо Бисеров от ДПС. Той вече нееднократно е поставял въпроса за ефективността на прилаганите СРС.

Дори беше поискал подслушването да се плаща от искателите, като се мотивира, че едва една десета разрешените СРС служат за изготвяне на веществени доказателствени средства, които да послужат пред съда.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050841
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930