Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 16:20 - Брюксел откри наказателна процедура срещу България заради мултиплексите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
2



Европейската комисия е открила наказателна процедура срещу България заради нередности при конкурсите за избор на фирми, които да изградят платформите за цифрово разпространение на радио и телевизионни програми. Това съобщават от пресслужбата на комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня, цитирани от в. "Сега". Става дума за т. нар. мултиплекси. Според Брюксел те трябва да бъдат разпределени обективно и прозрачно.

От министерството на транспорта потвърдиха информацията, но казаха, че все още не са получили официалното писмо на Европейската комисия и не могат да дадат подробности за мотивите при откриването на процедурата. "Знаем за казуса, но все още не сме получили официално писмо от Брюксел за наказателната процедура", каза днес новият министър на транспорта Ивайло Московски. Той добави, че по въпроса ще бъде създадена работна група, която да проучи забележките на Брюксел и да изпрати отговор на все още непристигналото писмо.

От Брюксел смятат, че при определянето на компаниите, които да изградят мултиплексите, са заложени дискриминационни условия, сред които изискването кандидатите да нямат телевизионна дейност в чужбина, пише в. "Труд". Заради този критерии от конкурса отпадна австрийската компания ORS. Другото нарушение, е че държавата не е имала право да резервира софийския ефир за обществената телевизия БНТ, при положение, че към този момент тя не е имала регионален програмен лиценз. Заради отпадането на софийската често от конкурса беше ощетена телевизия "Европа". Трета забележка на Брюксел е, че са определени програми, които задължително трябва да бъдат качени на мултиплексите. Такъв статут получиха Би Ти Ви, Би Ти Ви екшън, Нова тв, ТВ7, МСАТ, "Дарик" и Би Би Ти. Според европейските правила това се прави само по изключение и се допуска за обществените оператори.

България има два месеца, за да отговори на критиките от Брюксел.

Конкурсът за четири от общо шестте мултиплекса, включително и обществения мултиплекс, който ще разпространява програмите на БНР и БНТ, бяха спечелен от латвийската компания "Хану Про". Две от честотите бяха дадени на компанията "Тауърком", която в последствие беше купена от "НУРТС България" - джойнт венчър между БТК и офшорната компания "Манселор лимитид". Последното предприятие е кипърска компания, представлявана в България от Цветан Василев, основен акционер в Корпоративна търговска банка, финансирала пазарната експанзия на "Нова медийна група" на Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски. Издателската компания притежава "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Засада" (преди "Експрес") и великотърновския "Борба" и вероятно "Уикенд". Групата контролира и телевизиите TV7 и Би Би Ти.

Миналата година правителството реши да отложи с две години преминаването от аналогов към цифров радио и телевизионен сигнал. Така окончателното спиране на аналоговото телевизионно излъчване се измести за 1 януари 2015 г. вместо 31 декември 2012 г. Причината беше значителният финансов ресурс, който трябва да осигури Министерството на отбраната за освобождаване на честоти - около 200-300 млн. лв. С решението на правителството беше създадена и работна група, която трябваше да изработи план за цифровизацията. Крайният срок за това беше краят на януари 2011 г., но и досега няма резултат.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979962
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031