Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 14:41 - ЕП: България и Румъния не трябва да са заложници на популизма за Шенген
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
2



Държавите членки не трябва да дават превес на националния популизъм и трябва да вземат решение относно разширяването на шенгенското пространство с България и Румъния единствено на основата на съществуващите критерии. Това се казва в приетата днес резолюция на Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.

След като Холандия и Финландия решиха на 22 септември да блокират разширяването на пространството без граничен контрол, Европарламентът повтори в резолюция своята подкрепа за двете най-нови държави - членки в шенгенското пространство. Евродепутатите призоваха Европейския съвет да вземе необходимите мерки, за да даде възможност на Румъния и България да се присъединят.

Според текста на резолюцията двете страни "изцяло са приложили достиженията на правото от Шенген", което е единственото предварително условие за тяхното членство. Членовете на Европарламента смятат, че не могат да бъдат налагани допълнителни критерии на двете страни, като призовават държавите от ЕС да спазват ангажиментите си.

"Двете страни изцяло са преформулирали и реорганизирали своите системи за интегрирано управление на границите, като са инвестирали значителни средства в своите правоприлагащи органи... и видимо са укрепили институционалната и правната си рамка", се подчертава в резолюцията в подкрепа на София и Букурещ.

Европейският парламент отбелязва "постоянната подкрепа и солидарност, демонстрирани от България и Румъния като надеждни партньори", както и "непрекъснатия им принос за сигурността на границите в тази част на ЕС".

"България и Румъния заслужават да бъдат в шенгенското пространство. Те отговарят на всички необходими критерии. Техните граници са сигурни", заяви председателят на Европарламента Йежи Бузек.

Той призова всички държави членки да вземат решение за разширяване на шенгенското пространство единствено въз основа на достиженията на правото от Шенген и неговите процедури. "България и Румъния трябва да могат да разчитат на солидарност и справедливост от страна на техните партньори в ЕС", допълни Бузек.

Мнения на евродепутати:

Андрей Ковачев, ЕНП: "Не съществува нито един аргумент в подкрепа на тезата, че присъединяването на двете страни излага на риск шенгенското пространство."

Мария Неделчева, ЕНП: "Посланието, което идва от Съвета за блокиране на членството на двете държави, е нелогично и това може да има много негативни последствия, защото означава, че правилата не се прилагат еднакво за всички."

Илияна Йотова, С&Д
: "Като пазител на европейските договори, искаме Европейската комисия да осигури, че законите на ЕС се прилагат правилно и че всички държави членки приемат еднакви правила."

Клод Мораес, С&Д: "Групата на социалистите и демократите ще продължи да защитава правото на всяка държава-член да получава равно и честно отношение."

Йоан Енчу, С&Д: "Всички, включително тези, които се противопоставят на шенгенското членство, знаят, че тези две държави членки (България и Румъния) спазват най-високите стандарти, предвидени от шенгенското законодателство."

Филиз Хюсменова, АЛДЕ: "Блокирането на членството ни в Шенген е неоправдано и е нарушение на процедурите поради доказаната техническа готовност на България и Румъния".


Тагове:   граница,   Шенген,   ЕП,   гласуване,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053959
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930