Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 15:57 - Преговорите за пенсионната реформа зациклиха. Борисов оглавява НСТС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
1



Премиерът Бойко Борисов оглавява Националния съвет за тристранно сътрудничество и започва преговори със синдикатите и работодателите за промени в условията за пенсиониране. Засега не е ясно на какви компромиси е готова държавата, но синдикатите декларираха, че не са съгласни на каквото и да било повишение на възрастта за пенсиониране от догодина. Това стана ясно след среща между синдикатите и премиера в Министерския съвет в сряда.

За четвъртък от 11 часа е насрочено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което ще се председателства от премиера Бойко Борисов.

И социалният министърът Тотю Младенов, и синдикатите заявиха, че на днешната среща не са били обсъждани конкретни разчети и идеи за промени, а по-скоро “откъслечни предложения“, които обаче не пожелаха да огласят. Основните автори на сметките – заместник-финансовият министър Владислав Горанов и управителят на НОИ Бисер Петков пък изобщо не пожелаха да дадат разяснения по темата. Конкретни предложения щели да бъдат дискутирани на срещата в четвъртък. Горанов съобщи само, че заради липсата на яснота се удължава с два дни срокът за внасяне на предложения между първото и второто четене на бюджета в парламента. Иначе този срок изтича в края на работния ден в сряда.

“Смятам, че социалният диалог трябва да продължи и от днешната среща съм оптимист за това. Това беше основният акцент от разговорите, които имахме. Утре ще говорим за това как да продължат реформите във всички сфери, за да може да направим така, че и пенсионната система да стане по-устойчива и всички въпроси да се решават с диалог. Днес се свързах с областните управители, те ще свикат в спешен порядък областните съвети за тристранно сътрудничество, за да се обсъдят всички наболели въпроси по социално-икономическите проблеми в цялата страна“, каза социалният министър Тотю Младенов.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че няма промяна “в ничия позиция“ - нито на синдикатите, нито на държавата. Заради това планираният от синдикатите протест на 30 ноември остава.

“Не са представяни никакви сметки, водихме разговора на политическо равнище за това как трябва да бъде възстановен диалогът. Имаше откъслечни идеи, но цялостна визия не е коментирана“, каза Димитров.

“Ние не можем, няма да приемем увеличение на пенсионната възраст от догодина с каквато и да е стъпка – шест месеца, три месеца, два месеца, 15 дни. Има други идеи, други предложения, които ние подготвяме в настоящия момент и утре ще предложим на правителството за това как пенсионната система да стане по-устойчива. Но ние продължаваме да твърдим, че мерки трябва да има в приходната част. Към това трябва да се концентрират усилията, за да разполага системата с повече средства“, заяви Димитров.

Синдикатите настояват за криминализиране на умишленото неплащане на осигуровки и събиране на дължимите към НОИ осигуровки от НАП. Освен това те няма да приемат и занапред Националният съвет за тристранно сътрудничество да се председателства от финансовия министър Симеон Дянков.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13054310
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930