Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 21:42 - Пловдив получи милиони за спортна зала, стадион и амфитеатър
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0



След спечелването на местните избори в Пловдив от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев правителството побърза да реши дългогодишни проблеми на града, свързани със собствеността на знакови имоти, както и да отпусне от бюджета 15 млн. лв. за доизграждането на спортната зала в Пловдив. Това се случи на първото изнесено заседание на кабинета на Бойко Борисов, състояло се именно в Пловдив.

Правителството бе посрещнато в сградата на Областната управа от пловдивския митрополит Николай, който освети залата и изнесе кратка реч със съвети към министрите да отстояват духа на народа. Владиката сподели своите притеснения от тенденцията и опитите да бъде сринат авторитетът на всички институции. По думите му се е стигнало дотам, че се унищожават и достойнството, и авторитетът на обикновения човек, за да стане той консуматор и потребител. Митрополит Николай подари на премиера икона на Св. Богородица, а на всички министри – икона на Баташките мъченици и Библия.

Доста по-щедри бяха подаръците на правителството към домакините на първото му изнесено заседание. Общината получи правото да управлява за срок от 10 години Античния театър в града, както и пълната собственост върху стадион “Пловдив”, гимнастическа зала “Чайка” и тенис-корта, намиращ се в съседство. Така се сложи край на дългогодишния спор между местната и областната управа за правата върху съоръженията.

С друго решение кабинетът Борисов отпусна 15 млн. лева за доизграждане на многофункционална спортна зала в града, започната от Пловдивското колоездачно дружество “Цар Симеон” на терена на колодрума в града. Дружеството е теглило кредит за мащабния проект, но се затруднява да го обслужва и строителството е замразено. Парите за спортната зала на Пловдив бяха обещани още през март от финансовия министър Симеон Дянков. Тогава той обясни, че залата ще бъде довършена в партньорство с държавата, която след това ще прехвърли дяловете си в проекта на общината, но за това е нужно одобрение от ЕК. Залата ще събира до 16 хиляди души.

Кметът на Пловдив Иван Тотев благодари на премиера за “най-важните решения в последните 4-5 години” и допълни, че освен средствата за спортна зала Пловдив ще получи и осем милиона лева от парите за софийския балиран боклук.

Премиерът Борисов обясни след края на заседанието, че с изнесените срещи на кабинета “се дава възможност на кметовете на малки общини да контактуват с министрите и да сближат позициите си, както и да свършат работата”.

Преди да влезе в сградата на Областната управа обаче Борисов бе посрещнат от кратък протест с викове “Оставка”. Дошлите около 100 души пред сградата на Областната администрация в Пловдив демонстрираха срещу пенсионната реформа и увеличението на университетските такси, но бяха подминати от министър-председателя.

След това той заяви пред журналисти, че “няма да се среща с тях, защото за 10 месеца са натрупани 161 хиляди дни болнични”. "Това са пари, които плащаме от нашите и вашите джобове. Затова няма да се срещам с тях", каза Борисов. Така и не стана ясно обаче какво има предвид, както и дали коментира подминатия протест или стачката на железничарите, която продължава 21-и ден.

Самите демонстранти не бяха настойчиви и се разпуснаха веднага щом министрите влезнаха в сградата на пловдивската областна управа.

В последствие стана ясно, че 161-те хиляди болнични са на служители на железницата и това ядосало премиера, който се учуди, че и на синдикатите не им е направило впечатление огромното число. Той заяви, че с цялото си уважение към профсъюзите – единственото правилно решение е край на стачката в железницата, за да могат хората по Коледа и Нова година да пътуват с влакове.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви от своя страна, че не само не намира вина у ръководството на БДЖ за настоящата ситуация, ами “ще ги поощри и похвали за качествената работа, която са извършили”. Загубата на дружеството е намалена от 50 на 25 милиона за година, припомни Московски. Запитан дали поощрението включва увеличение на заплатите на шефовете на БДЖ, министърът отговори: “Не, ще ги потупам по рамото”.




Тагове:   Пловдив,   МС,   заседание,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13080592
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930