Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 13:01 - ЦРУ транспортира и задържа незаконно затворници на европейска територия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
2



Мишени: ЦРУ транспортира и задържа незаконно затворници на европейска територия
Доклад на Reprieve и Access Info Europe за тайните американски затвори
Тереза Манджукова, ПДИ


През декември 2011 неправителствените организации Reprieve и Access Info Europe публикуваха доклад за незаконното транспортиране и задържане на затворници от ЦРУ на територията на европейски държави. Информацията е събрана чрез заявления за достъп до информация, подадени в 28 държави.  

Предистория

Незаконният превоз и задържане на затворници е част от политиката на президента Буш, който на 6 септември 2006 признава за тайна мрежа затвори на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) извън САЩ. Подозренията за незаконно транспортиране и задържане добиват публичност през 2005, когато международната организация Human Rights Watch разкрива съществуването на центрове за задържане, където заподозрени за връзки с терористичната организация Ал-Кайда са подлагани на изтезания и нечовешко отношение. Тогавашният външен министър на Великобритания, Маргарет Бекет в писмен отговор на парламентарен въпрос пояснява, че правителството на Обединеното кралство знае за тайните затвори преди президентът Буш да признае съществуването им. В отговор Съветът на Европа започва проверка за предполагаемото използване на европейски държави с цел транспортиране и незаконно задържане на затворници. Институциите на Европейския съюз съдействат по всякакъв начин на Комитета по правни въпроси и човешки права и Венецианската комисия към Съвета на Европа за разкриването на мрежата от тайни затвори. Международни организации сред които Statewatch, Amnesty International и Human Rights Watch продължават своето разследване (установява се, че затвори има в Полша, Румъния, Македония, а Италия и Португалия са важни спирки за презареждане на самолетите по пътя им за Африка, Афганистан и Близкия Изток).

През юни 2006 Съветът на Европа публикува доклад[1] за участието на европейски държави в незаконния превоз на затворници. Докладът установява, че съществуват затвори, контролирани от ЦРУ, където заподозрени терористи, но без обвинения, са подлагани на мъчения, а по-късно са транспортирани към затвора в Гуантанамо, Куба (известен с прилагането на спорни техники при разпит, задържания без съдебен процес и липса на всякаква правна помощ). Докладът фокусира 55 граждански полета в европейското въздушно пространство, експлоатирани от ЦРУ. Самолетите са кацали на Стария континент и са извършвани извънредни предавания на затворници[2].

Европейският парламент провежда независимо разследване и назначава Временна комисия, която установява, че в периода 2001-2005 са извършени най-малко 1245 граждански полета, много от които с дестинация Гуантанамо[3].  

През 2010  Reprieve и Access Info Europe проследяват нови полети, извършващи незаконно транспортиране и подават заявления за достъп до 28 държави (до компетентните граждански въздухоплавателни администрации), за да попълнят липсващите части на пъзела. Със заявленията се иска информация за начална точка, дестинация и кацания на полети между 2002 и 2006.

Резултатите са обобщени в доклад издаден от Reprieve и Access Info Europe, публикуван на 15 декември 2011.

Резултати

Седем от запитаните 28 държави са дали информация, почти половината (13 или 46 %) са отказали мълчаливо, а три мотивирано са отказали достъп. Пет държави са отговорили, че нямат подобна информация.

 

Предоставяне на информацията

Няма такава информация

Мълчалив отказ

Изричен отказ

 

Дания

Финландия

Германия

Ирландия

Литва,

Норвегия

САЩ

 

 

България,

Чехия

Естония

Словения

Великобритания

Албания

Австрия

Азербайджан

 Кабо Верде

 Грузия

 Франция

 Исландия

 Италия

 Латвия

 Румъния

 Русия

 Испания

 Турция

 

Канада

Португалия

Швеция

Евроконтрол

 

Заявления са подадени и до Евроконтрол, Европейската организация за безопасност на въздухоплаването, която съществено подпомага Съвета на Европа и на Европейския парламент и предоставя важна информация за установяването на участие на европейски държави в незаконното транспортиране. През 2008 Евроконтрол предоставя на правителството на Дания 150 страници с данни за полети. Въпреки  декларираната воля за прозрачност, Евроконтрол отказва да предостави информация на основание, че не е задължен субект според Регламент (ЕО) № 1049/2001.

Интересни са

случаите на изричен отказ  

Португалия

От докладите на Съвета на Европа и на Европейския парламент става ясно, че Португалия е важна спирка  за презареждане на заподозрените самолети по пътя им за Африка, Афганистан и Близкия Изток. През 2006 португалската въздухоплавателна администрация дава сведения за девет кацания. За тях се иска информация и през 2011, но този път институцията отказва информация на основание, че данните се отнасят за граждански частни полети и няма съгласие за предоставянето й. Отказът е обжалван от Access Info, привеждат се доводи, че информацията е обществена по смисъла на закона за достъп и че част от нея вече е предоставена още през 2006.

Канада

Подадено е заявление до Канадския орган по въздушна сигурност. В отговора се посочва, че институцията няма такава информация, но пренасочва заявителите към NAV Canada (частна компания, която отговаря за гражданското въздухоплаване). Тя отговаря, че притежава информация, но не е задължен субект и ще я даде само на държавни органи с цел разследване или осигуряване на въздушна сигурност.

Отличници в предоставянето на информация

са САЩ  и Литва.

САЩ

Въпреки, че ЦРУ инициира незаконното транспортиране, въздухоплавателните органи в САЩ (the Federal Aviation Authority) предоставят пълна, точна и подробна информация за полетите. В отворен формат, позволяващ възпроизвеждане и търсене, САЩ дават информация в таблица с 27 128 реда за 44 полета. Тя съдържа уникален идентификационен номер на самолета, дата на пътуване, начално и крайно летище, час на излитане и кацане, междинни кацания.

Литва

Гражданската въздухоплавателна администрация на Литва предоставя исканите данни. Според тях заподозрян самолет е кацал в Литва през 2005. Информацията ще бъде използвана в делото заведено от Абу Зубайда (смятан за най-близък на Бен Ладен) срещу Литва пред  Европейския съд по правата на човека. Зубайда е сред транспортираните и измъчвани затворници и в момента е в Гуантанамо без повдигнато обвинение.
 


 

[1] Достъпен на: http://assembly.coe.int/committeedocs/2006/20060606_ejdoc162006partii-final.pdf

[2] Извънредното предаване на затворници е в нарушение на международното право, което урежда процедури по експулсация, екстрадиция, защита на бежанци, защита от изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение. Извънредното предаване нарушава принципа на забрана за връщане (non-refoulement), гарантиран от чл. 33 от Конвенцията за статута на бежанците на и чл. 3 от Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание на ООН. Принципът гарантира, че никой няма да бъде връщан на територията, където са били  застрашени животът или свободата му.   

[3] Докладът на Европейския парламент (ЕП) е достъпен на: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A6-2007-0020+0+DOC+PDF+V0//EN 

Резолюция на ЕП относно предполагаемото използване на европейски държави от ЦРУ с цел транспортиране и незаконно задържане на затворници, съдържаща 46 препоръки към държавите-членки, Съвета и Комисията с цел гарантиране на основните права е достъпна на български тук: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007IP0032:BG:HTML 



Тагове:   ЦРУ,   Европа,   затворници,   пди,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930