Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 21:45 - Пловдивският митрополит Николай - подготвян за наместник-председател на Синода
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
0



В последното издание на предаването "Вяра и общество" по БНТ с водещ Горан Благоев бе потвърдено онова, което "ШОУ" написа буквално часове преди отварянето на досиетата на висшия клир на БПЦ – че патриарх Максим е бил "доверено лице на ДС".
  Водещият не се изрази точно така, но в ефир беше показан документ, който се съхранява в Комисията по досиетата и който съдържа информация за връзки с бившата Държавна сигурност на още един български архиерей, пише агенция БЛИЦ.

Документът е от оперативно-наблюдателното дело на вече покоен български митрополит, следен от ДС. В него сред сътрудниците на бившите тайни служби изрично се споменава името на един настоящ български архиерей, чиято принадлежност към Държавна сигурност не беше оповестена от Комисията по досиетата.

Документът е с дата август 1959 г. и е подписан от тогавашния началник на Трето секретно политическо управление на ДС за борба срещу контрареволюцията полк. Г. Кръстев. Става въпрос за предложение от спецслужбите до Синода за изпращането в САЩ на представител на църквата. Трето секретно политическо управление на Държавна сигурност е предшественикът на Шесто управление и една от задачите му е да следи и разработва духовенството.

В оригинала на документа името на духовника присъства, но в предаването на БНТ беше показано копие, в което то е заличено, за да не се наруши законът.

Най-вероятно става дума за патриарх Максим,

тъй като нито един от проверените архиереи, които не са сътрудничили на ДС, не е бил епископ по това време. В периода 1955-1960 г. бъдещият глава на БПЦ носи титлата Браницки епископ и изпълнява длъжността главен секретар на Синода.
До “народното издание” междувременно долетя вестта, че

агентурното досие на един от българските митрополити се кътало в архивите на службите за сигурност на

друга страна, а пък негов по-млад колега се водел на учет в психиатрията на Четвърти километър в столицата, където преди време са го лекували заради “остра религиозна мания”.

След изтощителната 3-часова церемония, с която бе честван именният ден на дядо Максим, Пловдивският владика Николай /той заедно с Гавриил Ловчански и Амвросий Доростол-Червенски се оказа чист откъм агентурно минало/, се изцепи, че отварянето на досиетата “е дело на лукавия” и изрази несъгласието си с този акт. Разбира се, възмущението му е лицемерно и главата на Пловдивска епархия го направи достояние на медиите, за да успокои по-възрастните си събратя с картончета в ДС, както и да приспи бдителността им в предстоящата битка за “бялото було” на патриарх Максим.

Същевременно, разсъждават родни клирици, болезнено амбициозният 43-годишен “дядо” Николай

си прави тънки сметчици да оглави “без бой” Синода

и когато тронът на Максим се оваканти, той да се кютне “логично” на него. Какви точно са кроежите на Пловдивския митрополит?

“Има голяма вероятност да се назначи наместник-председател на Синода – така, както е било след смъртта на Екзарх Йосиф и 20 години не е имало титуляр. Ако на предстоящия църковно-народен събор не се смени уставът на БПЦ и не се приеме поправката за патриарх да може да бъде избиран архиерей, ненавършил 50 години, Николай ще изпълнява длъжността наместник-председател, докато навърши тази възраст. Забележете – и дядо Максим беше наместник-председател на Синода, преди да стане патриарх”, светват ни вещи в църковните потайности.

Те вадят на “масата” и други недостатъчно познати детайли от “професионалната” биография на Пловдивския владика.

“Николай стана калугер през 1989 г. в катедралния храм във Враца, въпреки че по принцип това трябва да стане в манастир. Но той не е живял нито ден в манастир. “Духовен старец” му е тогавашният ректор на Софийската семинария Знеполски епископ Игнатий, по-късно – Плевенски митрополит, обявен от Комисията по досиетата за агент на ДС. Известен е в семинарските среди с прякора си “Зъбчо”. Подстригва го Врачанският владика Калиник /един от най-ревностните сътрудници на бившата ДС в клира/. Тогава протосингел на Врачанска епархия е архимандрит Павел /настоящият Левкийски епископ Павел – б.ред./, което, погледнато откъм днешен ъгъл, изобщо не е било случайно. Защото Николай тайно членува във Върховния архонтски съвет - нерегистрирана организация, която обаче задкулисно командва в БПЦ заедно с Павел, епископ Тихон и архимандрит Дионосий.

Случката, която и досега се разправя в синодалните среди, е, че по време на пострижението тримата обиграни владици – Игнатий, Калиник и Павел, “забравят” да вземат монашеска мантия /което показва колко добри пастири са/.

“Зъбчо” не води Николай, както е по канон, под мантия, а под две раса.

Едното на всичкото отгоре е с обърнати наопаки ръкави, което също не е прието.
По време на разделението Николай светкавично усеща накъде духа вятърът и отива при Максим като ефимерий на женския манастир “Свети свети Петър и Павел” в Долни Лозен с игуменка майка Вероника, за която отдавна витаят догадки, че също е “пяла” на ДС.

После, когато става протосингел на Софийска епархия, за да се подмаже на патриарха и на властта, един хубав ден надъханото Ники се оказва в Централна поща в София, превито надве от тежестта на обемист колет до Врачанска митрополия.

Каква била изненадата на дядо Калиник, който по това време се прави на един от най-върлите “разколници”, когато отворил пратката?! Вътре били всички монашески дрехи плюс парамана на Николай /четириъгълно парче плат, на което са извезани кръстът, погребението и възкресението на Христос и което като символ на монашеството калугерът не трябва да сваля – б.ред./, с гневна кратка бележка: “Не ви признавам за митрополит и не искам никакви разколнически одежди!”, описват потресното събитие “синодални старци”.


ЧИСТЯТ С ПРАХОСМУКАЧКА ПАРАКЛИСА НА ВРАЧАНСКА МИТРОПОЛИЯ ЗА “ПОКАЯНИЕТО” НА ДЯДО КАЛИНИК

Лицемерното разкаяние на Калиник Врачански за това, че десетилетия наред е бил “слуга на дявола” – тоест сътрудник на ДС, е протекло при повече от комични обстоятелства, подшушнаха ни bg духовници. Те укоряват дядото, че не си е посипал главата с пепел преди отварянето на досиетата, вероятно воден от тайната надежда, че неговото е било унищожено.

“Врачанският протосингел Киприан действа като “адвокат” на владиката и се говори, че обрал с прахосмукачка паяжините от параклиса на митрополията, тъй като Калиник не беше стъпвал там с години.
Киприан май е забравил, че е “духовно чадо” на покойния Панкратий Старозагорски, една от най-зловещите фигури в Синода. А и че митрополит Йосиф Босаков /също “ухо и око” на ДС/ го напъди от Ню Йорк заради “червените му прашки”, злословят наши расоносци.



КОГА ЩЕ ОПОВЕСТЯТ ИМЕНАТА И НА ЕПИСКОПИТЕ И ИГУМЕНИТЕ НА МАНАСТИРИ?
Комисията по досиетата “забрави” да провери лидера на старостилците – Триадицки епископ Фотий, и разколническия патриарх Инокентий

И с невъоръжено око се забелязва, че тече не особено подмолна кампания за изчистване името на Неофит Русенски, описан от неговите разработчици в ДС като “богобоязлив и несклонен към сътрудничество”.
Истината обаче е, че бившият любимец на БСП /сега от “Позитано” 20 са пренасочили симпатиите и поддръжката си към Йоаникий Сливенски – агент “Кирилиевич”/ навремето е оглавявал “страшния съд” в Синода - отдел “Кадри”, което не може да се случи без височайшата благословия на властта и ДС шефове.

Пощаден е например и лидерът на старостилците – Триадицки епископ Фотий. Нито дума, ни вопъл, ни стон и по адрес на главата на алтернативния синод – дядо Инокентий, който, случайно или не, въртял от няколко петилетки съвместен строителен бизнес с Дометиан Видински, един от владиците с най-дебело досие в спецслужбите.

Необяснимо остава защо Комисията по досиетата не е подпукала и епископите, както и игумените на големите манастири. Под “подозрение” отсега са дядо Борис, игуменът на Бачковския манастир, и дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир. По думите на Божи служители и покойният игумен на Рилската света обител – Драговитийски епископ Йоан, е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Същото се мълви под сурдинка и за престарелия епископ Нестор, който в момента доизживява дните си в Лопушанския манастир във Видинска епархия. Въпреки че е активно клепан в “мъжеложество” от бъдещия Неврокопски митрополит Натанаил и Максим дори го наказва, защото си позволил... да служи на Великден, дядото е бил приближен до партийната върхушка и е осведомявал ДС за важни църковни събития “по света и у нас”.

Като най-чист пред Бога и миряните йерей чернодрешковците сочат Провадски епископ Антоний, част от синода на покойния Пимен.

“След 9 септември 1944 г. той лежи по лагерите. Станал е владика по Божия милост – “да попълним бройка”.

През 1998 г. го зашеметиха с чай и той се свести... в Русе, със заповед за викарий на Неофит в джоба. За да си отмъсти, първата работа на дядото беше да прегледа календара и да свика представителите на арменската и католическа религиозна общност, за да отслужат заедно празнична литургия”, издават наши информатори от БПЦ.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051592
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930