Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2012 19:37 - Мирослава Тодорова освободена като шеф на Съюза на съдиите в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2012 19:40


Уволнената преди няколко месеца от Софийския градски съд заради забавени дела Мирослава Тодорова бе освободена в петък като председател на Съюза на съдиите в България (ССБ), тъй като мандатът й изтече, съобщи БНР.   Освен Тодорова е било освободено и цялото ръководство на ССБ заради изтекъл мандат. Тодорова е предложена за номинация за втори мандат. По-вероятно е тя да се откаже, смятат участници в събранието.   Една от номинациите за нов председател на съюза е Таня Маринова. Други номинирани са председателят на Благоевградския районен съд Екатерина Николова, съдии от ВКС, Севлиево, Враца и Стара Загора.   Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор, съобщи Дарик. 
Комисия към Висшия съдебен съвет трябва да проверява сигналите, които поставят под съмнение честността и независимостта на кандидатите за главен прокурор. Говорителят на съюза съдия Нели Куцкова коментира, че проверката на смущаващи информации, свързани с кандидатите за обвинител номер 1, ще предотврати избирането на неподходящ човек за поста.
  „След като се направи анализ на прокуратурата, Висшият съдебен съвет да очертае с оглед проблемите в прокуратурата, какъв трябва да е следващият главен прокурор, така че кандидатите да бъдат сравнявани с този еталон, и в тази връзка и правилата за избор на главен прокурор. Ние предлагаме да не е електронно гласуване, а да е с интегрална бюлетина като на избори”, обясни Куцкова.   Личното й мнение, че новият главен прокурор трябва да притежава три качества - почтеност, професионализъм и устойчивост на натиск.   По отношение на трите номинации за поста - на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, на зам.-главния прокурор Галина Тонева и на шефа на спецпрокуратурата Борислав Сарафов, Куцкова каза, че те са хора с качества.   Тя съобщи, че Съюзът на съдиите е предложил на Висшия съдебен съвет да направи анализ на прокуратурата по повод на забавянето на работата по висящи преписки срещу магистрати.
 
Съюзът на съдиите в България (ССБ) провежда годишното си Общо-отчетно изборно събрание в Пловдив. Магистратите ще заседават два дни. Очаква се да бъде изслушан докладът за тригодишния период на работата на стария управителен съвет и да бъде избран нов.   В дневния ред на събранието са предвидени дискусии за натовареността на Висшия съдебен съвет, за използването на електронните документи като доказателство по делата и за оспорване на истинността им.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050654
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930