Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2008 17:12 - Тбилиси изтегли войските си от Южна Осетия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0



Грузинските войски се изтеглиха от столицата на сепаратистката република Южна Осетия - Цхинвали, предадоха световните агенции в неделя, третия ден от започването на военния конфликт между Москва и Тбилиси, в който Русия хвърли допълнително десетки хиляди военни и завзе контрола върху региона.

По-рано през деня се появиха противоречиви информации за изтегляне на грузинските сили от града и за разполагането им около него. Говорителят на грузинското вътрешно министерство Шота Утиашвили заяви, че "войските ни са се изтеглили напълно от Южна Осетия", докато грузинският държавен министър по въпросите на диаспората Темур Якобашвили каза, че войските са напуснали само столицата Цхинвали, за да бъдат разположени на друго място в Южна Осетия. Те щели да останат в района.

Изтеглянето, според Якобашвили, ще позволи, да се осигури хуманитарен коридор, за да се евакуират ранените от Цхинвали, предаде Ройтерс.

Владимир Иванов, сътрудник на командващия руските мироопазващи сили в Южна Осетия, също заяви за руската агенция Интерфакс, че продължава присъствието на грузинските войски в региона.

По думите на секретаря на грузинския Съвет за сигурност Каха Ломая става дума само за прегрупиране на силите, които сега са заели позиции около Цхинвали, предаде ИТАР-ТАСС.

Руските медии предават за навлизане на още техни войски в региона. Шест хиляди миротворци за навлезли през тунела Роки откъм Северна Осетия, която е в Русия, други 4 000 са пристигнали с бойни кораби в Абхазия - също размирен регион, където съществуват опасения, че може да се пренесе конфликтът от Южна Осетия.

Междувременно президентът на сепаратисткия грузински регион Абхазия Сергей Багапш подписа указ за въвеждане на 10-дневно военно положение в редица райони от 11 август "във връзка с въоръжената агресия на Грузия срещу Южна Осетия и непосредствената опасност за Абхазия".

Източник от руските военноморски сили, заяви, че Русия установява блокада по море на Грузия, за да се попречи военни доставки да стигнат по море до Грузия, предаде Интерфакс.

Ломая поиска от САЩ да изпълнят ролята на посредници в кризата между Грузия и Русия относно Южна Осетия.

Белият дом изрази загриженост от руските военни действия в Грузия и ги определи като "опасни" и "несъразмерни", предаде Франс прес.

Джеймс Джефри, заместник съветникът по националната сигурност на Белия дом, който е в делегацията, съпровождаща президента Джордж Буш по време на посещението му в Пекин, предупреди, че руските военни действия, водещи до ескалация на конфликта с Грузия за Южна Осетия, могат сериозно да навредят на руско-американските връзки, предаде Ройтерс.

Според американския представител, ако са верни информациите, че грузинските сили се изтеглят от столицата на Южна Осетия Цхинвали, то сега внимателно трябва да се наблюдава руската реакция, защото цялата ситуация е тест за истинските намерения на Русия, предаде Франс прес.

Двамата кандидати за президент на Барак Обама и Джон Маккейн призоваха Русия да изтегли войските си от Грузия, а международната общност да подпомогне провеждането на мирни преговори между враждуващите страни.

"Напрежението и враждебността между грузинците и осетинците не са оправдание руските войски да прекосят една международно призната граница", заяви Маккейн по повод кризата.

Обама също осъди "агресивните действия на Русия".

Същевременно в Ню Йорк грузински имигранти протестираха пред сградата на ООН срещу насилието в Грузия. Те развяваха грузински знамена и скандираха "Путин, ти си убиец!" по адрес на руския премиер.

Обстановката в Южна Осетия провокира и френското председателство на Европейския съюз да свика заседанието на външните министри на ЕС в сряда, предадоха световните агенции.

Преди това в Грузия ще пристигне френският външен министър Бернар Кушнер, който в неделя ще предложи там план в три точки за излизане от кризата. Една от точките предвижда съблюдаването на суверенитета и териториалната цялост на Грузия.

Преди да отпътува за Грузия, Кушнер предупреди, че подобен конфликт на прага на Европа е недопустим и опасен и заяви, че той напомня на конфликтите, бушували неотдавна на Балканите, предаде Франс прес.

В традиционната си неделна молитва главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт ХVІ призова за край на насилието в Грузия и за подновяване на преговорите между страните в конфликта, предадоха световните агенции.

(Източник: Медиапул)


Тагове:   Южна,   Осетия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930