Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 21:31 - Неясното състояние на БДЖ "Товарни превози" бави продажбата му
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0



Решението за начина на продажба на БДЖ "Товарни превози" и критериите за потенциалните му купувачи може и да се забавят допълнително, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов в понеделник.

Все още не знаем какво продаваме, за да определим условията към кандидат-купувачите, но при всички положения БДЖ "Товарни превози" ще бъде приватизирано като работещ бизнес, а не за да бъде нарязано за скрап. Това заяви Караниколов пред Mediapool по повод информация във в. Труд" за проявен интерес към дружеството от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Трезорът финансира покупката на "Кремиковци" от дружество на фирмата за скрап "Надин", която хипотетично би имала интерес към нарязване на старите товарни вагони на железницата, за да си осигури допълнително работа.

При нас не е идвал нито един инвеститор да се интересува от БДЖ "Товарни превози", това очакваме да стане, след като приемем правния анализ на дружеството и оценката му и се вземе решение за метода за продажба на дружеството с критериите към купувачите, заяви приватизационният шеф. По думите му анализът и оценката на дружеството, които са изготвени от адвокатската кантора "Камбуров", трябва да бъдат приети до 29 февруари, но може и да се наложи удължаване на срока за одобряването на документите от АПСК. Причината е, че агенцията има нужда от допълнителна информация за състоянието на БДЖ "Товарни превози", която ще бъде поискана на среща с ръководството на фирмата във вторник.

Така решението за обявяване на приватизацията на компанията, за която принципно е решено да стане чрез конкурс, може да се отложи за март. Въпреки че в счетоводните отчети на БДЖ "Товарни превози" са записани активи за над 300 млн. лв., очакваната цена от продажбата на дружеството не надхвърля 100 млн. лв., по неофициална информация.

Все още не са определени критериите, на които трябва да отговорят кандидатите в надпреварата за товарните железопътни превози. Има предложения от транспортното министерство за изисквания към потенциалните купувачи, но преди да решим какво да изискваме от кандидатите, трябва да изясним всички данни за дружеството, допълни Караниколов.

Обявените от транспортния министър Ивайло Московски твърде високи изисквания към стратегическите купувачи на БДЖ "Товарни превози" за 500 млн. лв. оборот за последните години породиха съмнения за нагласена процедура в полза на финансовите инвеститори. За тях Московски иска собствен капитал от 25 млн. евро и управление на активи от 1 млрд. евро. Това завъртя името на Корпоративна банка, която държи основните държавни пари, сред кандидатите за държавните жп превози. Мажоритарният собственик на банката Цветан Василев отрече да иска транспортното дружество. Според данни на "Труд" ПИБ е поръчала финансов анализ за състоянието на БДЖ "Товарни превози", но без да уточнява кой и как ще го изготви.

ПИБ може да си поръча общ анализ на жп пазара, но освен от БДЖ "Товарни превози" няма откъде другаде да получи информация за състоянието на дружеството, заяви Караниколов. Според него в момента спрягането на всякакви имена (като това на "Дойче бан" и румънски жп оператори, които вече имат свои дружества за товарни превози на българския пазар – бел. ред.), като кандидати за железопътните превози са спекулации. Той каза, че в изискванията към купувачите на дружеството ще са такива, че да може то да продължи да работи на пазара, а не да бъде нарязано за скрап.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050359
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930